torstai 31. heinäkuuta 2014

Pohjois-Norjassa


Viimeinen lomaviikko piippaa kohta maaliin ja olo on tyytyväinen. Loma on tehnyt tehtävänsä, se on tarjonnut kaikenlaista sellaista tekemistä, jota ei muulloin ehdi ja jaksa. Toisaalta helteinen sää on myös rajoittanut, varsinkin fyysistä liikkumista, mutta ei sentään reissaamista. Harvoin olen päässyt saman kesän aikana käymään kaksi kertaa ulkomailla ja kotimaassakin on tullut suunnattua pohjoiseen, etelään ja länteen. Ja nyt tultiin kotiin lyhyeltä visiitiltä Norjaan.


Visiitti oli lyhyt kaksi vuorokautta ja matka saman verran suuntaansa, eli viikkohan siihen meni. Katselin kartasta, että Jyväskylästä Pohjois-Norjaan on suunnilleen yhtä pitkä matka kuin Pariisista Ukrainaan tai Valko-Venäjälle. Kulttuurisokki ei vain ole yhtä iso, hehe. Ei sitä yhteen pötköön vapaaehtoisesti jaksa ajaa ja siksi mekin yövyimme välillä kaksi kertaa. Kittilästä starttasimme lopulta kohteeseen eli Tromssaan. 


Lapin läpi oli antoisaa ajella, koska maisema on avaraa ja kumpuilee vaihtelevasti. Viimeinen etappi Suomen puolella oli Kilpisjärvi ja sen maamerkki Saana-tunturi. Jotenkin se oli minusta pelottavan näköinen möhkäle. 


Kilpisjärveltä näkyi kuitenkin jotakin lupaavaa:
jäätiköitä, entistä korkeampia tuntureita ja terävähuippuisia vuoria.


Norjan puolella oli jonkin verran tietöitä ja näkyi selvästi, miten liuskeista kiveä maaperä on.


Båtsfjord oli paikkakunta, jonne ei tehnyt mieli sen kummemmin pysähtyä, sillä vuonon toisella laidalla näkymä oli paljon kauniimpi. Hiekkainen ranta näytti houkuttelevalta ja varpujen seassa kasvoi lempikukkaani kissankelloa.Vuonon vesi oli uskomattoman turkoosia auringon osuessa siihen.


Ensimmäinen ilta Tromssassa oli pilvinen, mutta lämmin. Hotelli sijaitsi mukavasti vuonon rannalla, joten käppäilimme lauantai-iltana vain katsomassa laivoja ja maisemia. Hotellissa muuten oli hauska tapa tarjoilla kahvia ja vohveleita ilmaiseksi iltapäivisin. Vohvelirauta ja kannullinen taikinaa oli aamiaishuoneen pöydällä odottamassa. Siitä sai käydä paistamassa rapeat herkut ja täyttämässä ne hillolla, ranskankermalla ja mes-juustolla. Teki muuten kauppansa!


Jostakin syystä mielikuvani Hurtigrutenista on vanhanaikainen puksuttava pikkupaatti, kotoisin ehkä kouluajoiltani ja siis ihan väärä. Tässä on yksi laivoista, Kuningas Harald, ja aika isolta näyttää. Kyllä tuolla kelpaisi seilata vuonoihin tutustumassa.Aika paljon näkyi amerikkalaisia turisteja, luultavasti rannassa poikkeavista isoista risteilyaluksista. Alemmassa kuvassa yksi pieni sellainen.

En voi mitään, minä vaan tykkään veneistä ja laivoista!
Hiukan ylemmäksi noustessa alkavat maisemat kaupungin ympärillä selkiytyä ja saada lisää muotoja. Niistä enemmän seuraavassa postauksessa.

6 kommenttia:

 1. Musta on jotenkin huikean uskomatonta miten huikean erilainen luonto on Norjassa kuin Suomessa ja me sentään jaetaan raja. Ihania kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minäkin ihmettelen. Ruotsissa on vielä aika samanlaista kuin Suomessa, mutta Norjassa on kaikki toisin. Golf-virta ainakin lämmittää heitä. Vuoristo on niin ihmeellistä siellä, Suomessa kun jääkausi on hangannut vuoret sileiksi. Vaikka on sitä jäätä Norjassakin ollut. Ihmiset tuntuivat mukavan mutkattomilta.

   Poista
 2. Jylhän kauniit maisemat. Mukava katsella kuvia, kun en ole koskaan noin ylhäällä käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siellä vähän eri näköistä ja se palkitsee tuhannen kilometrin ajamisen vaivan:)

   Poista
 3. Niin jylhää ja kaunista. Vuoret ja meri <3 Hurtig rutenilla ois mahtavaa käydä risteilyllä! kiitos kuvien jakamisesta, kun me ei sitten lähdettykään mihinkään.

  eikka
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuommonen Hurtigruten-matka vaikka muutaman päivän ajan olisi elämys. Saisi nähdä vuoret alapuolelta ja pääsisi upealle Geiranger-vuonolle. Se on joskus valittu maailman kauneimmaksi maailmanperintökohteeksi.

   Kyllä Norja oli selvästi Suomea kalliimpi maa, vaikka ei ihan kaikessa. Kolmekymppiä pizzasta oli paljon ja kyllä hotellikin maksoi kolmanneksen enemmän kuin kotimaassa. Mutta mitä siitä, säästetään kotona:)

   Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...