keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Remppaa ja valokuvausta


Tavoistani poiketen olen jättänyt pääsiäisen valmistelut ihan viime tippaan. Karitsanpaistin kävin hakemassa kaupasta yhtenä iltana, mutta kaiken muun ostan vasta huomenna, ja ehtiihän lauantaina hankkia lisää. Saamme vieraaksi nuoremman pojan ja miniän, ja he lupasivat hoidella alku- ja jälkiruoan. Remontin venyessä ei ole sen kummempaa pääsiäissomistustakaan vielä esillä, vaikka minulla on yksi pieni alakaappi jopa nimetty pääsiäiskaapiksi.

Pariin viikkoon ei ole rempparintamalla tapahtunut juuri mitään. Olemme miehen kanssa raijanneet kuuliaisesti monen viikon ajan käyttötavarat kylppäreistä joka aamu pois ja tuoneet illalla takaisin, siltä varalta että jos sittenkin kattoa rakennettaisiin tänään. No tänään herrat todellakin repäisivät ja naputtelivat valkoiset lautakatot molemmille. Minun kylppärini on ilman valoja kuitenkin vielä pääsiäisen yli, koska sovimme tapaamisen sähkömiehen kanssa vasta ensi viikolla. Kannoin sinne yhden pienen pöytälampun, joten siellä voi asioida tunnelmavalossa. Onneksi on valoisa vuodenaika ja siellä on ikkuna. Nyt saatiin kuitenkin siivota ja tuoda tavarat takaisin.


Kodinhoitohuonekin on valmis, paitsi oma osuutemme. Kaksi seinää on tarkoitus maalata keskiharmaaksi, kaihdin kiinnittää ikkunaan ja hankkia jonkinlainen verhotanko. Valaisin on tarkoitus vaihtaa myös. Kuulostaa pikkujutuilta, mutta meidän mittakaavassa tähänkin menee kauan. Huomenna saamme luultavasti viimeisenä hommana uuden sisäkaton vielä eteiseen ja sinnekin valot vasta ensi viikolla. Näin päästään lopultakin eroon neljän viikon pahvilattioista!


Kuvissa on vielä viime viikonlopun kuivuneita kaunottaria. Otin kuvat Nikonilla, ja olen useimmiten ottanut sekä raakakuvan että pakatun jpg:n. Raakakuva on poikkeuksetta se, jonka valitsen, joten voisin oikeastaan siirtyä kuvaamaan näitä kukkia pelkästään sillä. 

Jos ruudun takana on joku, joka ei tiedä mitä tämä tarkoittaa, niin RAW- eli raakakuvaa ei kamera ole pakannut pienemmäksi, vaan se on täysikokoinen kuvatiedosto. Tavallisempi eli jpg-tiedosto on kameran pienentämä ja siihen on tehty jo värikorjauksia, ja tällöin osa kuvan informaatiosta on menetetty. 


Tein tähän esimerkkikuvat: siitä näkyy, että pakkaamaton raakakuva on lähes kolme kertaa suurempi tiedostokooltaan ja vie tietysti enemmän tilaa muistikortilta. Kuvankäsittelyssä kokoa sitten voi pienentää sopivammaksi esim. blogia varten, mutta säästää hyvistä kuvista myös alkuperäinen kopio mahdollista myöhempää käyttöä varten. Raakakuva on myös vaaleampi ja siinä on enemmän säätövaraa kuin jpg-kuvassa. Siihen on tarkoituskin säätää itse haluamansa verran kontrastia ja terävyyttä, säätä valkotasapainoa ja värejä. Monasti kyllä pidän niistä ihan sellaisenaankin, ja noita kahta ei ole säädetty muuten kuin kokoa pienentämällä. 

Ihan toinen juttu on se, että oikeastihan olin tässä kuvassa vasta hakemassa sopivia säätöjä, kun valo ei riittänytkään aukolle f8. Mutta joskus käy näin ja silloin raw pelastaa!

Täällä on muuten ihan mainio juttu kuvankäsittelystä ja raakakuvista.


Hyvää pääsiäistä!

6 kommenttia:

 1. Lakastuvat kukat ovat kyllä mielenkiintoisia kuvattavia ja nämäkin kuvasi tosi hienoja. Pääsiäinen... ai niin, sellainen taitaa olla tulossa. Ehkä ehdin viimeinkin lukea yhden kirjan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neljästä päivästä saa jo kunnollisen breikin työssäkäyntiin. Aurinkoista pääsiäistä ja antoisia lukuhetkiä!

   Poista
 2. Ihana tuo pinkki tausta kuvissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihteeksi vähän värikkäämpää kartonkia kokeilussa;)

   Poista
 3. Onpa hienoja nuo hankkimasi uudet taustat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niistä on varmaan paljon iloa kukkia kuvatessa.

   Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...