maanantai 29. huhtikuuta 2013

Parsanvihreää


Olen valmistanut parsaa keväisin vasta muutamia vuosia. Ennen niitä ei paljon kaupoissa näkynyt, enkä saanut missään maistaakaan niitä. Sitten ajattelin, että ostan vasta, kun kotimaisia on saatavilla, mutta eihän niitä koskaan ole. Ne vähätkin menevät kuulemma ravintoloille. Ja milloin se kotimaisen parsan aika edes olisi, juhannuksena aikaisintaan ja silloinkin vain ihan etelässä. 


Ostetaan siis espanjalaista tai perulaista tai mitä nyt sattuu olemaan tarjolla. Toissa vuonna paahdoin parsat ensimmäistä kertaa uunissa ja pidin sitä helppona ja herkullisena tapana valmistaa niitä. Nyt uusimmassa Glorian ruoka ja viinissä Jouni Toivanen kirjoittaa, että on turha liuottaa hienoja makuaineita keitinveteen, sen sijaan uuni tai pannulla paistaminen säästää makua. Kaksitoista minuuttia 225:ssä riittää minun kokemukseni mukaan.

Niin tai näin, joka tapauksessa parsa on hyvää, ja jonkinlainen kastikekin on paikallaan. Toivasen hollandaisekastikkeen ohje on täällä


Meikäläisen hermo ei kestä tehdä kastiketta, johon uitetaan 200 g voita, ja sitten muka maistetaan sitä vain ruokalusikallinen. En epäile, että sentään ryystäisin sitä koko kulhollista, mutta ei varmasti jäisi lusikalliseen. Pidän kovasti kananmunasta ja löysästä keltuaisesta, sen voisi hurauttaa tuohon päälle vaikka uppomunana.

Tällä kertaa kuitenkin valmistin parsanvarsille teriyakilohen seuraksi pikkukastikkeen muutamasta lusikallisesta kirkastettua voita ja lusikallisesta kapriksia. Helppoa, yksinkertaista ja hyvää. Tätä olen tehnyt ennenkin.

Ja se Toivasen mainitsema Ninth Island Sauvignon Blanc, ah, se sopii parsan kanssa niin hyvin!


Hauskaa vappua!

4 kommenttia:

  1. Ei ole parsa meidänkään pöydän vakiovieras ole ollut, mutta tälle keväälle ollaan jo kaksi kertaa ehtineet grillata parsaa. Napsaisen tyven pois, kuorin kevyesti ja sitten pyöritän pekoniviipaleen ympärille. Sitten vain grilliin ja kyllä on yksinkertaisen hyvää. Lidlissä parsat olivat vaan puolentoista euron luokkaa ja kun s-marketissa olivat yli kolme euroa, en raaskinut ostaakaan. Vappu menee sitten ilman parsaa. Sen sijaan raaskin kyllä ostaa pari lehteä... hups...

    Leipäjuttuun vielä sen verran, että mielestäni lidlin patongit ovat hyviä eikä muualta parempia löydy. Jos patonki pääsee kuivahtamaan, vähän öljyä ja juustoraastetta päälle ja vähäksi aikaa grilliin. Voi, että oli hyvää.

    Hyvää kevään juhlaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo grillivinkki pitää kokeilla, vaikka meillä harvoin viitsitään grilliä viritellä. Pekoni tuo mukavasti makua ja mehevyyttä. Parsa on kyllä kauhean hintaista, jos ei saa tarjouksesta. Mutta sen kerran kun niitä syö, sitä paitsi kaikki muukin maksaa paljon:)

      Poista
  2. Ostin parsanipun huomiseksi ja taidankin kokeilla tällä kertaa uunissa kypsyttämistä. Kiitos vihjeestä ja ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin juuri lukemassa, sulla olikin ihanan kevyt vappulautanen!

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...