lauantai 2. helmikuuta 2013

Kaffirlimettijäätelöä ja pinjansiemenkakkua


Löysin blogisurffailussa taas uuden kiinnostavan ruokablogin, Heleen's Hobbies. Yksi kiinnostava seikka on, että kirjoittaja on mukana meneillään olevassa MasterChef -kilpailussa ja kommentoi kunkin jakson jälkeen blogissaan jakson tapahtumia. Tämä kilpailu on juuri sellaista tositeeveetä, josta minäkin tykkään. Paitsi että olisi kamalaa olla itse mukana, kun kiireen ja paineensietokyky on mitä on. Kaatuisin muutenkin jo karsinnoissa, niin kovatasoisia kokkeja nämä harrastajat kaikki ovat, ja jotkut niin nuoriakin! Ihmettelen, miten joku jo parikymppisenä on ehtinyt syödä, oppia ja kokata jo niin paljon. Eikä mitään kotiruokaa, vaan korkeatasoista ja erikoistakin  ruokaa.

Lukiessani reseptejä, törmäsin jäätelöohjeeseen, jossa käytetään glyserolia jäätelön rakennetta parantamassa. Kiinnostuin heti, koska vallankin vähärasvaisia jogurttijäätelöitä tehdessä massa jäätyy pakastimessa kalikaksi eikä rakenne sulaessakaan kovin hyvältä vaikuta. Olen siis yleensä tarjonnut jäätelöt suoraan koneesta ja tehnyt vain kerta-annoksia.

Täällä Heleen antaa varsin kattavan selostuksen glyserolista, joka luokitellaan siis lisäaineeksi. Se estää jääkiteiden kasvua, ja juuri sitä tarvitaan. Kuten tekstissä mainitaan, kaupan jäätelössä on useita lisäaineita, joten yksi aine ei ole kovin paljon kotijäätelössä.

Kaffirlimettijäätelö (aika iso määrä) 
6.5 dl täysmaitoa
6-8 kaffirlimetin lehteä (pakaste)
2 dl sokeria
4 keltuaista
2 limen mehu
2 dl kuohukermaa
(2 tl glyserolia)
Kuumenna maito ja lisää siihen kaffirlimetin lehdet. Anna maustua vähintään puoli tuntia. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kuumenna maito uudelleen ja lisää siitä noin pari desiä keltuais-sokerivaahtoon samalla vatkaten. Sekoita sen jälkeen massa kuumaan maitoon ja sekoittele miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, kunnes sakenee. 
Jäähdytä ja siivilöi. Lisää limen mehu ja vaahdoksi vatkattu kerma. Laita massa jäätelökoneeseen ja lisää halutessasi 2 tl glyserolia, kun massa alkaa paksuuntua. 

Minä en lähtenyt etsimään tällä kertaa pakastettuja limetinlehtiä, koska maustekaapissa oli purkillinen kuivattuja. Kuusi kuivattua lehteä (varovaisesti;) antoi kuitenkin vain  miedon maun massaan, joten aion vielä ostaa niitä pakastettujakin ja kokeilla uudelleen jonkun kerran, kun sopiva tilaisuus tulee. Tuoksu on niin jumalaisen ihana, että voin vain kuvitella, miltä tuoreet lehdet sitten tuoksuvat.


Ja se rakenne: tämä toimii! Oli tosin paljon rasvaisempaa jäätelöä muutenkin kuin tavallisesti tekemäni, mutta siitä sai hyvin sekä lusikalla että jäätelökauhalla otettua pakastimestakin. Ainoa vika hommassa oli määrä: arvatkaa kuka söi kaiken lopun, pikkuhiljaa seuraavina päivinä pakkasesta?


Tarjosin jäätelön kanssa pinjansiemenkakkua sunnuntainlounaan päätteksi. Ohjeen otin Leila Lindholmin Leilan parhaat ruokaohjeet -kirjasta, jonka ostin alennusmyynnistä houkuttelevien kuvien takia. Annetaan nyt sekin resepti, kakku oli nimittäin hyvää, mutta tähän settiin olisi riittänyt yksinkertaisempikin suklaakakku. Pinjansiemenet ja mantelimassa olivat tavallaan turhia. Mantelimassa antoi kyllä kakulle kivaa kosteutta ja olisi säilyttänyt sen kosteana, jos kakkua olisi riittänyt enemmän kuin kahdelle päivälle. Pienihän se...
Leilan lämmin pinjansiemenkakku  
2 kananmunaa
3 dl sokeria
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
4 rkl hyvälaatuista kaakaojauhetta
ripaus suolaa
1 dl pinjansiemeniä
100 g mantelimassaa  
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu voi.
Sekoita vehnäjauhot, vaniljasokeri, kaakaojauhe ja suola keskenään ja kääntele seos taikinaan.
Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla sekoittaen. Raasta mantelimassa ja lisää nämä taikinaan.
Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuoka ja kaada taikina siihen. (Näin meidän kesken: rutista leivinpaperi palloksi ja muovaile vuokaan, on paljon helpompaa.)
Kypsennä kakkua noin 20 minuuttia, se todella riittää. Kakun pitäisi jäädä keskeltä tahmeaksi.
Tarjoa lämpimänä kylmän jäätelön tai maustetun kermavaahdon kanssa.


2 kommenttia:

  1. Kuulostaa herkulta.
    Meillä on marjoja pakasteessa aika tavalla, niitä on syöty monin tavoin päivittäin.
    Leipominen on minimissä, ajattelin tänään leipoa, mutta sekin jäi, huomenna kyläillään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjat ovatkin paljon terveellisempää syötävää kuin leivonnaiset. Mutta ruokavieraille on joskus kiva värkätä jotain muutakin, ja maistuu pulla ja kakku kyllä muutenkin meillä luvattoman hyvin.

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...