perjantai 21. joulukuuta 2012

Saaristolaisleipää ja jouluvalmistelua


Olisiko keittiöhengetär nyt ansainnut lasillisen glögiä? Tämä Blossan vaalea inkiväärin ja sitruksen makuinen glögi on eniten minun mieleeni monen vuoden samanlaisista vuosikertaglögeistä. Muita en osta, kun en oikein pidä niistä. On muuten hyvää kylmänä!

Joulunaikaan saisi vaikka asua keittiössä, jos haluaisi ihan viimeisen päälle tehdä kaiken. Onneksi en enää tahdo, riittää kun tekee osan itse. Joulusillit ja -silakat olen esimerkiksi ostanut valmiina Mäkisen kalaliikkeestä jo monena vuonna sen sijaan, että värkkäisin niitä itse. Jonkun itse tekemiä nekin ovat. Riittää tässä silti vielä hommaa. 


Innostuin ihan ylimääräisenä tekemään saaristolaisleipää. Yksi ystäväni oli kuvannut facebookiin tekemänsä limput ja kertoi sen vielä olleen helppoa. Ohje on kotoisin Glorian ruoka ja viinistä ja löytyy täältä. Leipä sopii varmasti loistavasti joulun kylmien alkupalojen seuraan. Ja aamiaisella voin ja graavilohen kanssa, aah!


No helppoa olikin, ainakin tähän asti. Ainekset vain sekoitettiin keskenään eikä leipätaikinaa saanut edes vaivata. Leipävuokia läytyi kaapista vain yksi, ja toivon nyt kovasti, että noissa pikkuvuoissakin tulee jonkinlaiset limput. Ja toivon että taikina nousee. En ole varma, oliko piimä tarpeeksi lämmintä kuivahiivalle.

Olin pitkään hinkunut iPadia, että voisi keittiössä lukea ruokaohjeita suoraan sieltä, mistä on löytänytkin. Tähän asti olen tulostanut ne. Nyt saatoin ensimmäistä kertaa kokeilla ja olin ihan polleana. Muutenkin se on ollut kovassa käytössä, on niin paljon helpompi käyttää kuin puhelin.


Nyt odottaa punasipulihillokkeen teko, sitä on tilannut nuoriso. Sekin on helppoa ja tosi hyvää, mutta tuo sipulin kuoriminen ja leikkaaminen...

Mies on tässä illalla siivonnut. Nyt hän rakentaa joulukuusta taas oksa oksalta. Nuoriso saa koristella sen, kunhan saapuu huomenna. Minun hommani on tyhjentää kaikki pöydät. Ne ovat kaikki täynnä minun jäljiltäni: kortti- ja paperointivälineitä, usb-johtoja ja kameratarvikkeita, lehtiä ja kirjoja. Ehkä teen sen huomenna. Teen muutenkin kaiken aina viime tipassa.


8 kommenttia:

 1. Saaristolaisleipä kuulosti helpolta herkulta.
  Mutta kaikessa on kuitenkin omat niksinsä ja taitoahan leivän leipominen vaatii.
  Mies kävi ostamassa pienen kuusen, se odottaa nyt tuolla eteisessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tämä leipä ei kyllä vaadi suurempaa taitoa, jos noudattaa ohjetta. Ihmeen helpolla syntyi, vaikka aikaa meni koko ilta. Nostatut 1½ h ja uunissa 2. Maku on niin hyvää kuin vain voi kuvitella!

   Mukavia hetkiä kuusen kimpussa!

   Poista
 2. Leivän tekeminen alkoi houkuttaa... tosin kaapissa ei ole noita maltaita ja voi olla, ettei jaksa enää lähteä kauppaan jonottamaan. Epäilen vahvasti, että siellä on muutama ihminen paniikinomaisessa tilassa ostamassa pariksi päiväksi liikaa ruokaa. Ei sitä sen kummemmin kannata santsata, kun ei sitä maailmanloppuakaan tullut.

  Rauhaisaa joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perjantaina olin neljältä Prismassa, parkkipaikka ihan täynnä, mutta kassoilla hyvin tilaa. Jouduin etsimään vielä lohta toisestakin kaupasta ja siellä olin ainoa asiakas neljällä tyhjällä kassalla! Omituista, hyvin suosittu K-market vielä. Ehkä monet olivat jättäneet viikonloppuun ruokaostosten teon.

   Poista
 3. Rauhallista joulua! Eilen illalla katoin jo aaton päivällispöydän. Pääruoka on samaa kuin eilisen vieraille tarjoiltu, patee on valmiina hankittu, Siippa tekee rosollin, äiti maalaisjuuston, graavikalat pitäisi vielä siivuttaa, mutta senkin tehnee Siippa. Huomenna vähän kuoritaan, lohkotaan ja sekoitellaan, mutta muuten selvittäneen aika vähällä työllä. Laatikkoja ja kinkkua joulupöydässämme ei olekaan kotona, ne nautitaan vasta anoppilassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillähän on jo hyvin asiat, ollut jo päivällä:) Minä olen saanut vielä tänäänkin tehdä ihan kiitettävästi, mutta nyt on sentään valmista. Toinen poika auttaa mielellään ruoanlaitossa ja mies hoitaa jälkien korjauksen.

   Nautittavia joulunpyhiä!

   Poista
 4. Oikein hyvää joulunaikaa Sinulle ja läheisillesi :)

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...