sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Luumuja murukuoren alla


Mietin kuumeisesti, mitä sanaa suomenkielessä käytetään englannin crumble-sanan käännöksessä, enkä keksinyt mitään. Murupiirakkakin tarkoittaa taikinamurua päällä, mutta siinä on taikinpohja kuitenkin alla. Ehkä meillä ei ole perinteisesti tehty kovin paljon tällaisia murupaistoksia? 

Tuo viimeisen sanan löysin blogista, josta sain ajatuksen koko paistoksen tekoon. Olen vasta hiljattain kulkeutunut jotakin kautta Jokihaka kokkaa -blogiin ihailemaan upeita valokuvia ja kivoja ruokia. Luumupaistos oli niin houkutteleva, että pistin sen visusti korvan taakse odottamaan toteutusta. 


Sitten yhtenä päivänä edessäni oli lautasellinen kypsyneitä luumuja ja nektariineja ja siinä se oli, paistokseni odottamassa toteutusta. Ei kun tuumasta toimeen ja pilkkomaan. 




Taikinan vetäisin sieltä korvan takaa, enkä ruvennut etsimään ohjetta, kun arvelin osaavani sen ilmankin. Kyllä siitä hyvänmakuinen taikina tuli, mutta  murumaisuutta olisi saanut olla enemmän. Ensi kerralla sitten katson vähän tarkemmin. Jokihaka antoi tällaiset suhteet:

30 g voita
½ dl vehnäjauhoja (graham tai täysjyvä)
reilu ½ dl kaurahiutaleita
2 rkl sokeria
reilu maustemitta kanelia

Sitten vaan uuniin paistumaan, sellaiset 20 minuttia 180 asteessa. 

Kuvaa valmiista paistoksesta ei tietenkään tullut, se syötiin aika nopeaan tahtiin vaniljajäätelöpallon kera. Suosittelen kyllä lämpimästi!



14 kommenttia:

  1. Meillä tuota kutsutaan Jamie Oliver-piirakaksi kun ohje on muinoin otettu jostain kyseisen kokkiherran ohjelmasta. Hyvää ja helppotekoista. Aina onnistuu!! Hyvä alkavaa viikkoa ja syyskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nigellakin kokkasi vasta jotakin crumblea ohjelmassaan, siellä se varmaan on perinneruokaa:)

      Poista
  2. Kuulostaa omena-kaurapaistoksen muruohjeelta. Muistelen vain, että kaurahiutaleita tulisi enemmän ja vehnäjauhoja vähemmän. Tuon kuorrutemurusteen alle sopivat kaikki mahdolliset hedelmät ja marjat. Tietysti lajike kerrallaan. Erittäin hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta kuorrutuksen pitää olla hiukan rapeaa, varsinkin omenapaistoksen päällä, ja kaurahiutaleitten kanssa onnistuu:)

      Poista
  3. Murustelutaikina? Viis nimestä, näyttää aivan mielettömän hyvän makuiselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taikinamuruset ovat oikeasti niin hyviä, että voisin noukkia hyvin suuhun vain ne:)

      Poista
  4. On aina hauska nähdä kuinka muut versioivat blogin ruokia! Vaikka se valmis paistos jäikin kuvaamatta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut ensimmäinen kerta, kun kuvattava ruoka on meillä syöty ja kamera unohdettu pöydänkulmalle;)

      Poista
  5. Tollattinen luumupiiras kuulostaa minustakin houkuttelevalta. Samoin kuin englantilainen kanipiiras :) Kumpaakaan en ole maistanut - vielä.
    Nyt olisi kyllä eniten kysyntää omppupiiraille, sillä näillä main tulee omenoita niin paljon, etten koskaan elämässäni ole nähnyt moisia satoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ootko koskaan pakastanut omenaa valmiina viipaleina? Kokeilin kerran siskon anopin neuvosta ja onnistui, siitä vaan puolisulaneena jälkiruokaan tai piirakkaan.

      Englantilainen kanipiiras on varmaan herkkua:)

      Poista
  6. Siis tietty kysyntää omppuResepteille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenakuutiota pakastin silloin myös ja lisäilin niitä possu- tai kanaruokiin talvella.

      Poista
  7. Minä kutsun noita murupaistoksia hyveiksi. Ylensä teen omenista, mutta luumu on hyvä idea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyve, luumuhyve, omenahyve: miksei, sitähän se juuri tarkoittaa!

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...