keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Mansikka-jogurttijäätelöä ilman konetta


Kesäkuun Pirkka-lehdestä huomasin uuden jäätelöohjeen. Jäätelökone meillä on ollut jo useamman vuoden ja olen tehnyt sillä erilaisia jogurttipohjaisia vähärasvaisia jäätelöitä. Nyt tämä Pirkan ohje näytti helpolta ja siinäkin oli jogurtti yhtenä ainesosana. Tuoreet mansikat ja sitruuna kuitenkin olivat se houkutin, joka pani repäisemään sivun talteen.

Tämän jäätelön tekoon ei konetta kuitenkaan tarvita. Seos perustuu vaahdotettuun kermaan ja valkuaisiin, ja massa jäädytetään pakastimessa lähes jäiseksi. Sehän on siis semifreddoa, jota Jamie Oliverin ohjeella olen tehnyt monta kertaa vieraille jälkiruoaksi. Jamien semifreddoon vaan murustellaan mukaan vielä marenkiakin tuomaan mukavaa suutuntumaa.


Mansikka-jogurttijäätelö 8:lle 

1 l tuoreita mansikoita tai sellainen valmisrasia
1 tlk (2 dl)  vispikermaa
1 tl raastettua sitruunankuorta ja puolen sitruunan mehu 
2 tl vaniljasokeria
1/2 dl sokeria kannattaa suurentaa määrää vähän
3 kananmunan valkuaista
200 g turkkilaista jogurttia 
Lisäksi
kartonkinen paistovuoka (vetoisuus 1 l) tai sopiva leipävuoka
Koristeeksi
mansikoita
sitruunamelissaa/minttua
sitruunankuorta raastettuna 
1. Paloittele mansikat niin, että paloja on yhteensä 6 dl. Loput mansikat jäävät koristeeksi. Pese sitruuna hyvin ja raasta kuori. Vaahdota kerma. Mausta vaahto sitruunankuorella, sokerilla ja vaniljasokerilla.
2. Erottele valkuaiset tarkkaan keltuaisista. Vaahdota valkuaiset napakaksi vaahdoksi.
3. Sekoita maustettuun kermavaahtoon jogurtti ja mansikanpalat. Nostele joukkoon lopuksi valkuaisvaahto. Kaada mansikkaseos vuokaan ja jäädytä pakastimessa noin 3 tuntia. Tällöin jäätelö on rakenteeltaan vielä hieman pehmeää.
4. Koristele jäätelöannokset mansikkaviipaleilla, sitruunankuoriraasteella ja sitruunamelissan tai mintun lehdillä.


Toim.huom. En keksi syytä, miksi jäätelöön ei käyttäisi myös keltuaisia. Siitähän tulisi vain täyteläisyyttä lisää. Seuraavalla kerralla teen ehkä vain puoli annosta, mutta vatkaan keltuaiset sokerin kanssa ja yhdistän siihen kaikki muut vaahdot.

Alkukesän ruotsalaiset mansikat eivät olleet vielä makeita, vaikka aitoa makua jo olikin. Sokerin määrää kannattaa siis lisätä ja murskata muutenkin marjoja vähän maun irrottamiseksi. Minä tietysti käytin keinomakeutusta tähän.




Annos on aika iso, joten ei se mahdu yhteen pitkulaiseen vuokaan, tarvitaan kaksi. Tein jäätelön pyöreään astiaan, mistä syystä keskikohta oli kolmen tunnin päästä vielä löysää, kun reunat olivat jo ihan jäässä. Oli vähän vaikeuksia saada pyöritettyä palloja. Pitkulainen astia tai kaksi olisi siksi parempi.

Tätä ei sitten kannata jättää pakastimeen odottamaan seuraavaa päivää, siitä tulee kivikovaa. Vaikka kuinka kauan odotin, ei pehmennyt. Söin silti loput seuraavana päivänä.







20 kommenttia:

  1. Aah, tätä tekevät kaikki englantilaiset ystävämme täällä, resepti hiukka eroaa tästä. Hyvää on.
    Oli muutenkin hyödyllistä tulla tänne, hokasin että siellähän on nyt tulossa juhannus.. Oikein mukavaa juhannusta teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on juhannuksenvietto huomenissa alkamassa. Meillä se tarkoittaa kokoontumista vanhempieni pienelle mökille Oulujokivarteen. Porukka majoittuu telttoihin ja saunakamariin mökin lisäksi. Toivomme hartaasti, ettei sada, ainakaan koko aikaa. Ja tuulla saisi myös, muuten sääsket syövät koko ulkoruokinnassa olevan porukan.

      Hyvää juhannusta teillekin!

      Poista
  2. Meillä ei ole jäätelökonetta, joten tämä ohje on erittäin tervetullut. Jälkiruokana tämä on kesäinen, raikas ja lisäaineettomuudesta tietenkin plussaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kotijäätelön parhaita puolia, että voi valita, kuinka rasvaista ja sokerista haluaa ja lisäaineita ei tosiaankaan ole.

      Hyvät juhannukset teille:)

      Poista
  3. Täytyypä kokeilla, lomalla esimerkiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää juhannusta Päivi! Toivottavasti lomasi koittaa jo lähiaikoina.

      Poista
  4. Yleensä tulen enemmän tai vähemmän nälkäiseksi kun katselen reseptejäsi. Nyt selvisin helpommalla, en vaan kertakaikkiaan ole jäätelön ystävä, mutta myönnän, että hienolta tuo näyttää. Keltuaisten poisjättämistä en minäkään ymmärrä, yleensäkään en ymmärrä sitä, että monissa ohjeissa (en tarkoita nyt sinun ohjeitasi) tehdään kaikenlaista motivoimatonta. Oikaisen siis usein ronskisti ja lopputulos ei siitä todennäköisesti useinkaan kärsi.

    Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän mieskään ei välitä jäätelöstä, ja niin vaikea kuin sitä on uskoa, niin enhän minäkään välitä makkarasta, joten on kai se mahdollista.

      Yhdessäkin italialaisessa kakkuohjeessa keltuaiset ja valkuaiset piti työläästi vaahdottaa erikseen. Kaikki vaahdot yhdistettiin ja kakusta tuli ihan lätsähtänyt suklaakakku -ihan kuten pitikin. Se oli ihan älytöntä, sen jälkeen sekoittelin vaan kaiken yhteen ja sain saman lopputuloksen.

      Hyvää juhannusta!

      Poista
  5. Herkullista jäätelöä.

    Aurinkoisen leppoisaa juhannusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä pohjoisessa on tottunut hyvin vaihteleviin säihin, mutta juhannus on aina saatu vietettyä. Muutamankin kerran on istuttu isossa pöydässä pihalla katoksen alla ja kaikki seinät on suljettu hyttysverkoilla. Käy se niinkin:)

      Hyvää juhannusta teille myös!

      Poista
  6. Hyvää juhannusta Teuvollekin!

    VastaaPoista
  7. Hau hau ja hyvää juhannusta toivottelee blogiisi eksynyt emäntä ja mäykky, jolla onkin Vilman kanssa kamalan paljon yhteistä, nimittäin äiti Puppe! :-) katselin kauan että kovin on nyt samaa näköä, ihmekös tuo! jäänkin tietysti seurailemaan blogiasi. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäpä on iloinen yllätys! Kävin katsomassa pitkän liudan sinunkin postauksiasi ja tosiaan hauvelströmit ovat ihan samannäköisiä. Vilma (eli Pomperipossa) on kuulemma omasta pentueestaan eniten Pupen näköinen -ja kokoinen. Minkä kokoinen Franco on?

      Poista
    2. Franco (eli Q Jokke Nallekarkki :-D ) on myöskin vähän isompi poika - joskin nyt on melko hoikassa mitassa ja n. 11,2kg. Eikä siis tosiaan ollenkaan lihava, eli melkoinen jötikkä! :--D

      Poista
  8. Ihanan raikkaita kuvia!
    Hyvää juhannuksen aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juhannus ja mansikat kuuluvat yhteen yhtä paljon kuin juhannus ja uudet potut. Kumpiakin on nautittu varmaan siellä niinkuin täälläkin:)

      Poista
  9. Namskis! Voi mitkä herrkut.. Ja kuvat, ne ovat syötävän hyviä.. Ei jää arvailujen varaan että Sinulla on taito hyppysissä, ruuanlaitossa ja kuvaamisessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna, noista väreistä saa aina herkullisia kuvia:)

      Poista
  10. Jäätelökonetta minulla ei ole, vaikka olen monesti sen perään haikaillut.. Tätä on kokeiltava, niin ihanat ja houkuttelevat kuvatkin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäätelökoneessa on se hyvä puoli, että saa puolessa tunnissa sopivan pehmeää jäätelöä ja voi täysin säädellä itse rasvan ja sokerin määrää, mausta puhumattakaan. Mutta ilman konetta tulee näköjään myös hyvää, kunhan ottaa oikeaan aikaan pakkasesta. Makeanmehevät mansikat olisivat parasta, ja nythän niiden aika alkaa jo olla:)

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...