Työkaverini Susanna hehkutti kerran hyvää ja helppoa soppaansa, kun
kävelimme töistä kaupunkiin ja juttelimme ruoasta. Hän toi pyynnöstäni
reseptin näytille heti seuraavana päivänä ja pitihän sitä kokeilla.
Meillä tykättiin heti! Keittoa tuli iso määrä, joten siitä riitti kahdelle syöjälle neljäksi kerraksi. Eilen päätin tehdä uudestaan tätä talvista ja lämmittävää ruokaa. Tomaattinen ja mausteinen keitto sopii juuri tähän vuodenaikaan lämmittämään keskitalvea, vähän niin kuin laskiaispulla on mielessäni helmikuun vertauskuva.
Meillä tykättiin heti! Keittoa tuli iso määrä, joten siitä riitti kahdelle syöjälle neljäksi kerraksi. Eilen päätin tehdä uudestaan tätä talvista ja lämmittävää ruokaa. Tomaattinen ja mausteinen keitto sopii juuri tähän vuodenaikaan lämmittämään keskitalvea, vähän niin kuin laskiaispulla on mielessäni helmikuun vertauskuva.
Tämä soppa on tosi helppo tehdä, jos käyttää valmiita purkkipapuja. Muutenhan papujen valmistus pitää aloittaa liottamalla yön yli, mutta siihen en viitsi millään ryhtyä. Riittää kun koirapuuron ryynejä pitää aina muistaa liottaa. Siis purkkeja pöytään, joko metallisia tai pahvisia.Tällä kertaa lähikaupasta löytyi näitä.
SUSANNAN PEHMEÄ PAPUKEITTO
1 paketti broilerinfileitä tai suikaleita3 sipulia hienonnettuna3-6 valkosipunlinkynttä murskattuna / raastettuna2 prk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa1 prk ruskeita papuja chili- tai tomaattikastikkeessa1 prk tomaattimurskaa½ rkl sokeria3 eriväristä paprikaa1 dl tai maun mukaan makeaa chilikastikettahyppysellinen suolaa, mustapippuria (näitä ei lue ohjeessa, mutta heitin joukkoon)1 prk säilykemaissia tai pakastemaissia (näitä taas en käyttänyt)n. 7 dl vettäKuullota sipulit öljyssä kattilan pohjalla. Kaada sen jälkeen kattilaan papu- ja tomaattipurkit. Sekoittele välillä, ettei seos pääse palamaan pohjaan. Lisää kiehuvaan kattilaan kuutioidut paprikat ja paloitellut broilerinfileet (sekä maissi). Lisää joukkoon kiehuva vesi. Mausta ja jätä kiehumaan miedoimmalla lämmöllä pariksi tunniksi.Annostele valmiin keiton päälle lautaselle lusikallinen ranskankermaa tai ruokajogurttia.
Mihin se jogurtti tästä unohtui, ja entä persilja..?
Niin hyvää keitosta nytkin tuli, että otimme miehen kanssa kumpikin sitä lisää. Eikä nälkäiset mitään jogurttia muistaneet, se jäi jääkaappiin, vaikka sopii ihanasti keiton keskelle tasapainoa tuomaan. Ranskankerma sopii ehkä vielä paremmin. Papukeitto saattaa herkemmällä tietysti möyriä vähän mahassa, joten sitä kannattaa syödä silloin, kun ei tarvitse olla lähdössä mihinkään, kuten kamerakurssille;) Ainakin jos ei ole kovin tottunut pavunsyöjä.
Yksi talvisia lempikeittojani on mutten Jyrki Sukulan hapankaalikeitto, johon tulee tomaattia, pekonia ja chiliä. Sitä teen helmikuussa, se on laskiaisajan ruokaa ja siihen se itsetehty laskiaispulla on sunnuntain ehdoton jälkiruoka!
***
P.S. Toivottavasti tämä poukkoilemiseni pohjamuutosten kanssa ei häiritse. Vaihtelunhaluisena tahtoisin kokonaan uuden ja raikkaamman ulkoasun, mutta taidot ei nyt riitä. Blogiin sitä sentään voi yrittää, itseä on paljon vaikeampi tuunata! Tahtoisin kokonaan uuden nimenkin blogille, mutta yhtään hyvää ideaa ei ole putkahtanut päähän. Nimen kun pitäisi olla edes jollakin tavalla perusteltu. Nihkeä emäntä? Laiskan naisen päiväkirja? Pullahiiren muistelmat? Hyvin levätty? Miss Mäyrä ja kamarineito?
Niin levollisen kaunis tuo otsikkokuva..
VastaaPoistaNäyttääpä herkulliselle tuo keitto! Otin aineet paperille ja huomenna ostan ja teen sitten viikonlopuksi.
Mukavaa viikonloppua!
En ole aiemmin välittänyt pavuista, mutta tehtyäni syksyllä pari kertaa chili con carnea olen rohkaistunut kokeilemaan muitakin papuruokia. Viimeisin oli marokkolainen ramadan-keitto, tai siinä oli kyllä kikherneitä, mutta niistäkään en ole välittänyt kuin hummukseen hienonnettuna.
VastaaPoistaAnna, keitto oli tänäänkin niin hyvää, että mies kysyi, mistä se maku tulee. Toivottavasti teilläkin pidetään siitä:)
VastaaPoistaLumo, tässä keitossa papuja on niin paljon, että sinä et ehkä tykkää. Mutta maku on tosi hyvä, ei sitä tiedä:)
Minun pitäisi rohkaistua uudelleen tekemään hummusta. Sain kerran tehtyä vain kalpean version ravintolan hummuksesta, joka oli suussasulavan ihanaa.
Minusta blogisi ulkoasu on jo nyt raikas ja selkeä. Ja kuvatkin ovat heti isossa koossa ja hyviä.
VastaaPoistaMutta vaihteluahan sitä itse kukin blogiinsa haluaa. Itsekin aijoin vuoden alusta uudistaa blogiani, vaan vaikeaksipa osoittautui.
Otsikon taustakuva on ihanan rauhallinen ja se voi ihan hyvin olla tuossa paikallaan tämän ydintalven ajan. Keväällä sitten vähän aurinkoisempaa tilalle!
VastaaPoistaTuo Mutti-tomaattimurska on suosikkini! Ja purkkipapuja minäkin käytän, en millään jaksa alkaa liotella papuja. Sitä paitsi metallit menee kierrätykseen.
Hyvältä näyttää. Keitto maistuu varmaan taivaalliselta varsinkin pakkaspäivän päätteeksi..
VastaaPoistaKeitto kuulosti makoisalta. Papukeittoa olen myös ajatellut näille pakkasille.
VastaaPoistaHapankaalikeittoasi odottelen, en ole hapankaalista koskaan valmistanut mitään.
Minulla on blogi samaa settiä kuin alottaessani. Kerran lavensin kokoa ja yritin otsikkokuvaa, muttase oli huono idea.
Mukava olisi keksiä jotain uutta.
Hyvä idea! Otinkin sulamaan broilerisuikaleita, taidan tehdä niistä papusoppaa. Viikonloppuna ympäristöhaitoista ei ole niin väliä.
VastaaPoistaRentoa viikonloppua!
Meri
Rita, vaihtelua kaipaan nyt jotenkin kaikkeen. Rupesin syömään vähän enemmän ja nyt on energiaa:)
VastaaPoistaAikku, Mutti on ehdottomasti parasta, siinä tomaatinkuoretkin on silputtu ihan pieneksi. Eldoradosta saa noukkia isoja suikaleita pois puhumattakaan muista perkeistä. Minusta Muttin tomaattipyrekin on parasta.
Kati, alkutalvi on jotenkin niin keittoaikaa, mutta ei vielä hernekeiton, sitä alkaa tehdä mieli vasta helmikuussa;)
Arleena, minusta on ihana leikkiä tämän pohjan kanssa!
Huomasin, että olen postannut hapankaalikeiton ohjeen kerran, se on tässä:
http://omenapuunkatriina.blogspot.com/2009/03/hapankaalikeittoa-saako-olla.html
Bon Appétit!
Meri, toivottavasti nuorisokin tykkää pavuista;) Minun suosikkejani ovat valkoiset jättipavut, miitä söisin vaikka kuinka paljon.
Lisäsin hapankaalikeiton linkin tekstiinkin:)
VastaaPoistaHello taas Mikkelistä
VastaaPoistaPakko kokeilla tuota papukeittoa, joten laitoin porisemaan. Joudun kyllä muuntelemaan ohjetta kun kaikkea ei ollut tarpeeksi. Laitoin porkkanan, varsisellerin ja herkkusienten jämät mitkä oli jäänyt tähteeksi ja broisku on grillijämät ja punaiset pavutkin otin pakastimesta kun keitin niitä vähän aikaa sitten itse. Saas nähdä mitä tulee, mutta seuraavalla kerralla teen ohjeen mukaan.
Ihana keitto, teen viimeistään ensi viikkolla, kiitos ohjeen jakamisesta.
VastaaPoistaSamoja ajatuksia on täälläkin, mutta taidot ei oikein riitä, ja ideoita ei ole tarpeeksi, vaikka päässä kuinka kuhisi ajatuksia.
Monia hyviä nimiä olit jo keksinyt, mutta loppujenlopuksihan itse tiedät miltä blogisi tulee näyttämään ja mikä tulee silloin nimeksi. Mutta ehdotuksesi ovat hyviä.
Tuula, varmasti tuli hyvää keittoa noista aineksistasi. Maistuvaa lauantaita Mikkeliin:)
VastaaPoistaSooloilija, ei millään viitsisi alkaa etsiä netistä uudenlaisen pohjan muokkausohjeita, kai sieltä malleja löytyisi. Ja sitä nimeä olen pähkäillyt jo monta vuotta, tuloksetta;)
Siis tuli USKOMATON keitto ja kiva huomata ettei ohjetta tarvitse noudattaa orjallisesti. Keittoa tuli sen verran runsaasti että myös ukki ja mummo syö siitä huomenna. Kiitos taas yhdestä hyvästä reseptisä niistä kaikista monista. Terveisiä sisko Vilmalle!
VastaaPoista