tiistai 17. elokuuta 2010

Tämänkertainen houkutus


Sesongin leivonnainen on marjapiirakka, joten pitihän sitä leipaista. Vähän olen yrittänyt rajoittaa koko leipomista meidän kahden hengen taloudessa, jonka ehdoton pullahiiri olen minä. Napsin vähän kerrallaan useita kertoja päivässä, jos hyvää on tarjolla. 

Sellainen vika touhuissani on, että innostun aina uusista ohjeista. Joskus voisi olla järkevää katsella vanhoja tuttuja ja moneen kertaan hyväksi koettuja reseptejään. Jotka muuten ovat kirjoissa ja kansissa siististi lajiteltuna. On vaan niin paljon houkuttelevaa hyvää tarjolla lehdissä ja blogeissakin!



Tämänkertainen Mustikkamurupiirakan OHJE on suoraan elokuun Olivia-lehdestä. Siinä kerrotaan, että mustikkapiirakka on kotoisin Yhdysvalloista. Tämä taikina on iso ja pehmeä jukurtin ansiosta ja siis helppo levittää vuokaan. Oma iso Pentik-vuokani  ei ollut sittenkään tarpeeksi suuri, vaan piirakasta tuli aika paksu minun makuuni. Kannattaa siis tehdä tämä uunipellille. Paistoaikakin riippuu paksuudesta.
Pohja:
3 munaa
2,5 dl sokeria (vähensin tuon puoli desiä ja sittenkin oli aika makeaa)
150 g sulatettua voita
2 dl maustamatonta jogurttia, piimää tai maitoa
6 dl vehnäjauhoja (täysjyvää tietysti)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Päälle:
5 dl mustikoita
2 tl perunatärkkelysjauhoja
Muruseos:
50 g voita
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja (laitoin itse 1 dl kaurahiutaleita ja vähän vehnäjauhoja)
- Sekoita munat ja sokeri. Lisää sulatettu ja jäähdytetty voi ja jogurtti.
- Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja lisää jauhoseos taikinan joukkoon nopeasti puuhaarukalla sekoittaen.
- Vuoraa korkeareunainen noin 25 x 35 senttimetrin kokoinen suorakaiteen muotoinen vuoka leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja levitä tasaiseksi.
- Sekoita perunajauhot ja mustikat ja levitä pohjataikinan päälle.
- Mittaa muruseoksen ainekset kulhoon ja nypi ne sormin murumaiseksi. Ripottele muruja mustikoiden pinnalle.
- Kypsennä 175-asteisessa uunissa 40–45 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua ja leikkaa sopivan kokoisiksi annospaloiksi.


Kokeilin piirakan kyytipojaksi tällaista Dr. Oetkerin valmista vaniljakastiketta korkeassa purkissa. Pidin mausta, ei ollut ollenkaan liian makeaa ja sisälsi aitoja vaniljansiemeniä. 


Nuorempi poikani maisteli piirakkaa sunnuntaina. Oli ihan ookoo, mutta   parhaan mustikkapiirakan tekee silti Bailu-Riitta, sanoi. Enpä voinut kiistää, hyvää se onkin ja monta kertaa olen  saanut maistaa. Siinä tulee muropohjan päälle  mustikoita, sokeria ja purkillinen kermaviiliä.


Mies kyllä tykkäsi tästäkin!


14 kommenttia:

  1. Tuon piirakkatyyppiin olen laittanut omenoita. On varmaan hyvää mustikoillakin.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa ihanalta, molemmat!

    VastaaPoista
  3. Mulla oli joskus hervoton reseptienkeruu- ja kokkailuvaihe, mutta nyt en jaksa innostua juuri mistään. Yritän päästä mahdollisimman helpolla. Mustikkapiirakkasi näyttää kyllä todella herkulta, nam!

    VastaaPoista
  4. Tuollaista murupiirakkaa olen monesti kokeillut puolukoista enkä koskaan onnistunut. Tätä voisin yrittää. Paksu pohjahan on nam!

    Minusta Tuovin mustikkapiirakka on paras (kun en tätä ole maistanutkaan), kermaviiliä ja vaniljasokeria paljon päällä.

    eikka

    VastaaPoista
  5. Tyylikäs sivupohja! Voisin vaikka kopsata itselleni saman tien : )
    Ja koska mustikka on suuri herkkuni ja jenkkien leivonnaisetkin ihan ok, piirakka täytyy olla herkullista.
    Heti, kun vain innostun leipomaan, tuota kokeilen.

    VastaaPoista
  6. Ihanaa! Juuri laitoin vadelmapiirakan uuniin. Mutta mustikkapiirakka, oioi, seuraavaksi tätä.

    VastaaPoista
  7. Arleena, puolukoista ja omenoista minäkin olen murupiirakkaa tehnyt ja niihin se sopiikin hyvin -paremmin kuin mustikkaan.

    Missy E, kai tämä klassikko kerran kesässä täytyy tehdä. Tai kaksi, kokeilen vielä sitä Bailujen ohjetta.

    Maiju, kaikelle on aikansa. Joskus onkin parasta mennä sieltä, missä aita on matalin. Minä teen sitä monessa asiassa, mm. töissä;)

    Eikka, voisin lähettää sulle sähköpostissa hyvän puolukkamurupiirakan ohjeen, muistaakseni äitiltä saadun. Sitä Tuovin piirakkaa en ole maistanutkaan, mutta kaikkihan siellä on hyvää.

    Taru, kiitos! Tämä on Bloggerin pohjatyökalulla tuunattu.

    VastaaPoista
  8. Sooloilija, vadelmia ei mulla ole koskaan riittänyt piirakkaan asti. Nytkään ei ole yhtään itse poimittuja, ja kaupassa olivat niin kalliita:)

    VastaaPoista
  9. Oi oi oi kun näyttää namilta :)

    VastaaPoista
  10. Tätä herkkua minäkin maistaisin. Olen vähän laiska leipomaan, mutta voisin joskus kokeilla, meillä kaikki pitävät mustikkapiirakasta.
    Ensimmäinen kuva on ihanan tunnelmallinen sinisine sävyineen ja houkuttelee kokeilemaan ohjetta.

    VastaaPoista
  11. Herkullinen näky! Pakko tehdä kohta itsekin, vaikka viikonlopuksi. Saatiin miehen siskolta kolme litraa mustikoita ja toivottavasti ehditään poimia itse vielä lisää.
    Vadelmat menivät minultakin sivu suun tänä vuonna, ennen Lappiin lähtöä niitä oli vaan ei ole enää.
    Meri

    VastaaPoista
  12. Nam. =)

    Tulee nälkä jo katsellessa.
    Minulta puuttuu yhä itseltäni piirasvuoka kun pahnanpohjimmainen ja keskimmäinen vuosi sitten muuttivat omilleen ja varustin heidät keittiötavaroin yms... =)

    VastaaPoista
  13. Yhden mustikkapiirakan tein "omasta päästä" kermaviilin kera. Ei se oikein onnistunut. Tiä mikä, kun ei enää osaa onnistua leipomaan. Kyllä siinäkin puuhassa pitää olla sydän mukana. Tuo sinun piirakka nostattaa kyllä veden kielelle.

    VastaaPoista
  14. Kodinhenki, hyväähän se mustikkapiirakka onkin!

    Manteli, ylimmän kuvan marjat on kieritelty perunajauhoissa, mikä tuo niihin kivan vaalean pinnan. Tämä piirakka on hyvin helppo ja nopea valmistaa.

    Meri, multa meni raparperisesonki kokonaan ohi enkä ehtinyt/muistanut kuitenkaan hakea sitä teiltä.
    Jotenkin ei tullut mieleen lähteä helteessä vattuja katselemaan;)

    Una, minulla on vieläkin yksi aikanaan äidiltä saatu piirakkavuoka. Sellainen vanhanaikainen matala ja rypyläreunainen, josta sokerikakkutaikina kumottiin ja täytettiin sitten marjoilla.

    Rita, leivonnassa taitaa olla parasta pysytellä resepteissä, vaikka sitten ulkomuistista. Omasta päästä tehdessä ei voi koskaan olla ihan varma onnistumisesta.

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...