keskiviikko 3. kesäkuuta 2009

Raparperipilviä

Tässä on pirtsakan makuinen piirakka raparperista, ja lisäksi vielä helppo valmistaa. Ohje on peräisin Glorian viidennestä ruokakirjasta ja se on Eila Kuurman antama.

Resepti on julkaistu lehdessä jo aiemmin ja olen siis tehnyt tätä ennenkin. On aivan mainio jälkiruoka hyvälle aterialle, koska piirakkapohjan päällä on pehmeä raparperikiisseli ja sen päällä unelmankevyt marenki.

Homman mahdollisti Meri, joka toi kassillisen nuoria sorjia raparperinvarsia pihaltaan. Rapsahtavan rapeita ja hyväntuoksuisia!


Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
100 g voita
2 rkl kylmää vettä
TAI pakastettu kauramurotaikina
Vuoraa matala, ei kovin iso vuoka paistostaikinalla (omani oli vähän liian iso irtopohjavuoka, ja vuorasin sen ensin leivinpaperilla). Pistele pohja, tue reunat foliolla ja paista ruskehtavaksi ja rapeaksi kuumassa uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Kiisseli:
3 dl vettä
3 keltuaista
½-1 dl sokeria
1 rkl voita
4 rkl Maizenaa
300 g raparperinpaloja
1 sitruunan mehu
Sekoita kiisselin ainekset paksupohjaisessa kattilassa ja keitä sakeaksi koko ajan sekoittaen. Täytä valmis paistos kiisselillä.

Marenki:
3 valkuaista
1 dl sokeria
Vatkaa valkuaiset (valmistuu nopeasti käsinkin) kovaksi vaahdoksi ja sekoita sokeri joukkoon muutamassa erässä. Nostele marenki kiisselin pinnalle.

Paista väriä marenkiin 250-asteisessa uunissa vain pari minuuttia. Seiso vieressä!

Tätä herkkua en tarjonnut jälkiruokana omalle porukalle, vaan vein sen maanantaina töihin lomaltapaluun kunniaksi. Maistui hyvältä, mutta yön yli jääkaapissa levättyään sakea kiisseli oli kostuttanut pohjaa, joka ei enää aamulla ollut tosiaankaan rapea.

Eli piirakka valmistetaan samana päivänä, vaikka tarjotaankin kylmänä.



6 kommenttia:

  1. Tulin etsimään omenankukkia, mutta löysinkin ihania ruokia!

    VastaaPoista
  2. Voin kuvitella, että piirakka on hyvä, olipa pohja rapea tai kostea. Mielenkiintoinen kiisseliohje, enpä olekaan koskaan laittanut keltuaista raparperikiisseliin.

    Marenki on sitten hyvää kakussa!

    VastaaPoista
  3. Annie, omenankukkia ei juurikaan ole näytillä:) Vaikka pihalla on omenapuukin, kyse on enemmän rentoutusmielikuvasta, jossa makaan riippumatossa kukkivan omenapuun alla täysin toimettomana, vain tuulen leyhytellessä lämmintä kesäilmaa ympärillä.

    Noeijoo, kiisseli on tämän kakun salaisuus ja hyvä sellainen. Kannattaa kokeilla, eikö sullakin kasva raparperiä?

    VastaaPoista
  4. Nami. Raparperi on parasta, eikö se sitruuna happamaan raparperiin ole vähän liikaa? Minä sekoitan pakastevadelmia, tai mitä löytyy.

    VastaaPoista
  5. Tuollaisia kiusauksia laitat näkösälle! Raparperia kasvaa ulkorakennuksen seinustalla. Taidanpa antautua houkutukselle ja tehdä viikonlopulla marenki kuorotuksin.

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...