sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Talvisunnuntain päiväsyömigit


Kun sunnuntaiksi oli luvassa pitkään nukkumista ja ulkoilua koiran kanssa, piti suunnitella yksinkertainen lounas sen mukaan, että kaiken voi tehdä valmiiksi etukäteen. Syömään oli tulossa koiran isäntä, joten päätin tehdä tuhtia talvikeittoa, minestronea. Siitä riittäisi syötävää vielä viikollekin.

Vanha ohjeeni on jostakin lehdestä kotoisin ja olen tehnyt tätä voimakkaan makuista keittoa usein. Siinä on jotenkin rehti henki ja kotoisa maku.

MINESTRONE
150 g pekonia (käytin ison kimpaleen savukylkeä, josta leikkasin enimmät rasvat pois)
2 sipulia hienonnettuna
4 porkkanaa suikaloituna
300 g valkokaalia suikaloituna
2 liemikuutiota
1½ l vettä
1 tölkki tai puoli tuubia tomaattipyrettä
100g spagettia katkottuna
1 purjo renkaina
2 valkosipulinkynttä
(heitin sekaan vielä punaisen paprikan suikaloituna)
rouhittua mustapippuria
basilikaa, meiramia, timjamia
pussillinen pakasteherneitä tai -papuja


- Suikaloi pekoni tai savukylki padan pohjalle ja kuumenna hitaasti rasvaa irti. Lisää sitten sipulisilppu ja murskattu valkosipuli ja hauduta muutama minuutti. Kaada mukaan suikaloidut porkkanat ja kaali, liemikuutiot, tomaattisose ja vedenkeittimellä kiehautettu vesi. Sekoita ja keittele hiljakseen vartin verran.

Tässä vaiheessa käänsin levyn pois päältä ja lähdin ulos. Jatkoin sitten iltapäivällä siitä, mihin olin jäänyt.

- Katko keittoon spagetti ja lisää purjorenkaat (ja paprika). Keitä vielä hiljakseen 15 minuuttia. Lisää nestettä, jos keitto tuntuu liian paksulta, mutta paksua sen kuuluu kyllä ollakin.
- Mausta pippurilla maun mukaan ja yrteillä, joita saa olla ainakin 1 tl kutakin.
- Lisää keittämisen loppuvaiheessa joukkoon pussillinen pakasteherneitä ja kiehauta keitto vielä kerran.
- Tarkista maku. Rapeakuorinen vaalea leipä tai uunissa gratinoitu juustoleipä maistuu tosi hyvältä tämän sopan seurana. Meillä nyt sattui kerrankin olemaan itse tehtyjä kaurasämpylöitä.

Jälkiruoka on kotoisin Foodoon Alexilta, satuin nimittäin yhtenä päivänä näkemään, kuinka helppoa sen teko oli. Pannacottaa ei herkästi lihova voi mitenkään tehdä kuohukermasta ja siksi tämä vähärasvainen versio valloitti heti. Sitä paitsi senkin saattoi tehdä etukäteen jääkaappiin hyytymään.

Rahkapannacotta ja mango-passiogéle
4-5 annosta
3 dl maitoa (rasvatonkin käy)
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 liivatetta
2 dl sitruunarahkaa
1 prk vauvan mangososetta
2 passiohedelmää
1 tl sokeria

- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna sillä aikaa maito ja sokerit kiehuvaksi ja lisää joukkoon puristetut liivakot. Sekoita hyvin.
- ANNA JÄÄHTYÄ HUONEENLÄMPÖISEKSI. Sekoita vasta sen jälkeen rahka maitoseoksen joukkoon.
- Kaada annoslaseihin ja hyydytä jääkaapissa kolmisen tuntia.
- Halkaise passiohedelmät ja kaavi niiden sisus mangopyreen joukkoon. Mausta tarpeen mukaan sokerilla ja kaada seos hyytyneen pannacottan päälle.

Maistui ihanalta! (Söin vielä yhden ylijääneen annoksen heti pojan lähdettyä kotiinsa.)



Muffinsseja olin tehtaillut jo lauantaina. Ostin tällä kertaa näitä hauskannäköisiä Italian-muffinssivuokia tarkoituksena tehdä pieniä, mutta paljon. Ei nuo vuoat kyllä kovin pieniä ole, mutta hauskan näköisiä -ja kalliita.

Helsingin-reissulla miniä tarjoili mehukkaita ja täyteläisen suklaisia muffinsseja jälkiruoaksi ja yritin löytää samanlaista ohjetta. Myllyn paras -sivuilta löytyi yksi ohje, mutta soitto miniälle paljasti, että siitä puuttui vielä yksi salainen ase, Marianne-rouhe. Eli tässä on oikea resepti:

Mojovat suklaamuffinssit



















2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl kuohukermaa
1 dl espressoa tai vahvaa kahvia
100g juoksevaa margariinia
3½ dl venhäjauhoja (täysjyvä)
3 reilua rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
n. 60 g tummaa suklaarouhetta
n. 60 g Mariannerouhetta
(ja pähkinärouhetta, jota kumpikaan meistä ei laittanut)

- Sekoita kulhossa keskenään munat ja sokerit. Lisää margariini, kerma ja jäähtynyt kahvi. (Voit myös käyttää 2 dl kermaa ja yhden pussin pikaespressojauhetta.)
- Sekoita kuivat aineet toisiinsa ja lisää ne taikinaan rouheiden kanssa.
- Jaa taikina 12 isoon muffinivuokaan tai 20 pienempään vuokaan. Paista 13-15 minuuttia koosta riippuen 200-asteisessa uunissa.

En juuri koskaan vaivaudu koristelemaan, mutta nyt oli kaapissa valkosuklaata, Marianne-rouhetta ja suklaakahvipapuja, joten kokeeksi väänsin pienet päälliset muutamaan päiväkahville. Näytti hyvältä!





Ja sitten vain nautiskeltiin sunnuntai-iltapäivän raukeasta tunnelmasta lojumalla sohvalla ja katsomalla telkkaria -ohjelmasta viis!

11 kommenttia:

  1. No on se jaksanut väkertää. Täällä meni päivä, että tuskin muistin syödä mitään... Huono.

    Tuo papukaija alkaa kotkottaan oikein kunnolla :)

    VastaaPoista
  2. Kylläpäs on taas herkkuja siellä päin kokkailtu. Mun jääkaappi on lähes tyhjillään, joten kiva tässä syödä silmillään näitä sinun ihania herkkuja!

    Ja kiitos resepteistä. Ovat aina paikallaan. Varsinkin leipoessa.

    VastaaPoista
  3. Onpas teillä herkuteltu! Tuo mango-passion pannacotta näyttää niiin herkulliselta;mulla onkin parikymmentä halkaisemantonta passionhedelmää kotona (ne oli tosi halpoja torilla) ja heti tekee mieli tehdä tuota, vaikka kookosmaidosta.Ja tosi nätit muffinit olet tehnyt, kaunis kuva tuo missä on ne 3 muffinia.

    VastaaPoista
  4. Onpas siellä tulista ja kaunista ruokaa taiteiltu.
    Herkulliselta näyttää.
    Tuota pannacottaa olen joskus tehnytkin. Pitäisi taas, kun syöjiä saadaan vieraiksi.

    VastaaPoista
  5. Ihanat herkut. Noita muffinseja on kokeiltava, meinasivat imaista kielen jo koneen sisälle. Vaan herkullisin on alin kuva. Voiko noita tulppaaneja syödä?
    Meri

    VastaaPoista
  6. jopas täällä on riehaannuttu :) Ihania herkkuja kasapäin :)

    Tulkaas muuten kaikki kipin kopin äänestämään ruokahaastetta - äänestysaikaa on viikko.

    VastaaPoista
  7. Lepis, suorastaan toivoisin, että joskus minäkin unohtaisin syödä, mutta sitä ei juuri tapahdu. Tosin jos on yksin kotona, ei syöminenkään ole kivaa.

    Sooloilija, itselle ei varmaan tee mieli valmistaa ruokaa. Ilo on muille kokkaamisessa. Aterian suunnittelu on puolet ilosta ja hyvin suunniteltuhan on puoliksi tehty:)

    Yelian, kookosmaidosta tuo pannacotta on varmasti täyteläisen ihanaa! Passio sopii siihenkin täydellisesti.
    Muffinsseista tuli minustakin hauskan näköisiä, olin ylpeä niistä, kun en tosiaan koskaan viitsi koristella mitään.

    Arleena, sinäkin varmaan kokata välilllä isolle joukolle. Kun arkisin tekee yksinkertaista arkiruokaa kahdelle, on kiva sunnuntaina vähän panostaa. Vaikka minun pääruokani ovat silloinkin yksinkertaisia, kun en oikein osaa tehdä lihaa.

    Meri, kyllä noita tulppaaneja syödä voi, mutta en mene takuuseen, mitä sitten tapahtuu. Tee kuitenkin mieluummin muffinsseja.

    VastaaPoista
  8. Täällä on taas laiteltu herkullisia ruokia. Minä pulskistun ihan kuvien katselemisesta. Joudun kohta laittamaan itseni porttikieltoon tänne. ;D

    Onko Marianne-rouhe jokin valmistuote, vai ihan mariannekarkeista nuijittuja murusia?

    VastaaPoista
  9. Celia, Mariannea myydään valmiina rouheena siellä muitten syntisten herkkujen leivontaosastossa. Se on siitäkin mukavaa, että äkillisessä makeanhimossa voi löytää kaapistaan edes sitä.

    VastaaPoista
  10. Voi ei, ihanat kaikki! Ja hirviä työ, mutta kannatti varmasti. Varsinkin nuo muffinit. Nuolisin ensin päällisen.

    noeijoo

    VastaaPoista
  11. Eikka, ei näissä ollut hirveä työ. Tein ne aamupalan jälkeen ja viimeistelin ennen syömistä, eikä mikään ollut vaikeaa. Suosittelen tuota pannacottaa, sen voi tehdä laktoosittomanakin.

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...