lauantai 20. joulukuuta 2008

Päiväunia ja päiväunia


Kuusi tuli taloon

Heräsin eilen sohvalla iltapäiväunilta siihen, kun mies asteli iso kuusi olallaan olohuoneeseen kuin vanhanajan isäntä konsanaan. Tämän uroteon vuoksi ei sentään tarvinnut kaupungin metsää hakata, vaan valita kuusimyyjältä sopiva puu ja kantaa sitä kilometri kotiin.

Kuusen valinnassa mies on aina osunut nappiin ja osannut löytää hyvän ja paikalleen sopivan puun. Tämänkertainen yksilö on paksuvartinen, iso ja tuuhea, erityisen hyvä, vaikka siltä minusta joka vuosi tuntuu. Pieniä järjestelyjä sinne ja tänne ja kuusi on jo paikallaan odottamassa koristelua. Maltan ehkä odottaa huomiseen.

Omiin aikaansaannoksiin eilen kuului maksapateen teko ja yhden kakun leipominen. Kai minä jotakin muutakin touhusin, kun olin ihan hikinen ja poikki sen jälkeen. Se on erikoista! Ennen sentään tein kaiken tämän työssäkäynnin ohella ja nyt kivatkin hommat vievät valtavasti energiaa. Yritän muistaa käydä välillä lepäämässä, mutta jo viiden minuutin kuluttua nousen tekemään jotakin. Joululevyjen siivittämänä on niin hyvä hommailla.

Nyt vasta kolmen kuukauden sairausloman jälkeen leposykkeeni on palannut entiselle normaalille tasolleen, siis sille, millä sen on ollut beetasalpaajan avustamana.


Poikien päiväuni, Lux Lisbon
Katsoin eilen pitkästä aikaa Sofia Coppolan esikoisohjauksen Virgin Suicides. Se on kyllä harvinaisen ehjä ja hieno kokonaisuus! Lisbonin perheen viisi teini-ikäistä tytärtä ovat naapuruston poikien päiväunien ja kiinnostuksen kohteena ja pojat ovat elokuvan kertojina. Tämä sopivasti etäännyttävä näkökulma säilyy johdonmukaisesti loppuun asti. Asioita ei selitellä liikaa, vaan mysteerit jäävät mysteereiksi ja tyttöjen kohtalo jää askarruttamaan poikia koko elämän ajaksi.

Lisbonin perheen isä (James Woods) on koulun matematiikanopettaja, omituinen mutta hyväntahtoinen tyyppi, joka muuttuu elokuvan kuluessa skitsofreeniseksi. Äiti (Kathleen Turner) on hyytävästi Nurse Ratchetin oloinen näennäisen huolehtiva, tukahduttava äiti. Vanhemmat ovat melko vanhoja ja äidin kasvatusajatukset vanhanaikaisia. Tytöistä päähenkilönä hehkuu Lux (Kirsten Dunst).

Leffan alussa perheen nuorin tytär Cecilia on vajonnut omaan maailmaansa ja päättää ensimmäisenä tappaa itsensä. Tämän jälkeen äiti alkaa eristää tyttöjä muusta maailmasta.

Tässä on arvostelu, josta olen samaa mieltä, jos joku tästä kiinnostuu. Leffatykin mainitsema musiikki jäi minulla tällä kertaa täysin sivuosaan, kun ihailin ohjausta, kuvausta ja näyttelijäsuorituksia. Se onkin muuten yksi nykyiloja: kun elokuvat voi ostaa itselleen, voi eri kerroille keskittyä seuraamaan sitä eri näkökulmista. Voi löytää aina jotakin uutta.


P.S. Mietin kuumeisesti, mistä luin vasta nimen Lux Lisbon ja sain kimmokkeen ruveta katsomaan elokuvaa. Löysin sen Anitan mielenkiintoisesta Kulttuuripäiväkirja-blogista. Sieltä sain myös kimmokkeen kaivaa taas Forsytein taru esille joululukemiseksi. Kiitos vinkeistä, Anitta.
8 kommenttia:

 1. Olen pari kertaa nähnyt Virgin suicides-elokuvan, ja sen tunnelma on maaginen, epätodellinen..Se on myös ahdistava, mutta hieno elokuva. En minäkään muista sen musiikkia, mutta kuvauksen muistan, se on hienoa..

  Loma Roomassa-dvd oli eilen kädessäni kirjastossa, mutta en silti sitä ottanut mukaani. Joku kertaa taas sitten.

  Sama juttu täällä: kivatkin hommat vaativat minulla nyt ponnisteluja, teen pätkissä ja taas lepään.

  VastaaPoista
 2. Joulukuusen koristeleminen on mukavaa ja mukava on ihailla sitten koristeltua kuusta :)
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Mekin haettiin siipan kanssa juuri kuusi tai oikeastaan pihta Bauhausista. Olin nii tyytyväien siihe viimevuotiseen. Nyt potut on kiehumassa perunalaatikkoa varten. Imellytän sen yön aikana saunan lauteilla. Muutapas en ole tehnytkään itte, olen vaan kantanut kaupasta kalajuttuja ja mäti pitää hakia vielä myöhemmin. kauhea nälkä taas.

  VastaaPoista
 4. Sooloilija, Loma Roomassa on ehkä sellainen, jonka katsoisi mielellään televisiosta vaikka joulun aikaan.

  Susanne, kuusen koristelu suorastaan hykerryttää. Se on niitä hommia, jotka olen aina ominut itselleni. Hyvää viikonloppua sinullekin!

  Vicki, pihta näyttää hyvältä kuvissa, meillä tuskin on edes myynnissä täällä. Potut laitettiin täälläkin tulelle lootaa varten.

  VastaaPoista
 5. Meille tulee huomenna kuusi - kunhan haetaan se tuolta läheiseltä kuusenmyyntipaikalta. Tuskin uskallan ajatella, mitä se tänä vuonna maksaa...

  Virgin suicides on hieno, koskettava elokuva. Katson sen heti uudestaan kun vaan voin.

  Otetaan joulu rauhallisesti, mullakin tuo syke tuntuu olevan korkealla ja yritän välttää turhaa jouluhössötystä.

  VastaaPoista
 6. Iinuska, teillä maksaa kuusi varmaan kaksi kertaa sen mitä täällä. Kahdellakymmenelläviidellä irtosi nyt iso kuusi, oli hintaa nostettu vitosella viime vuodesta.

  Rauhassa on otettava, jos aikoo iloakin tästä saada.

  VastaaPoista
 7. Muistan elokuvan tunnelmat vahvasti, vaikka useimmat yksityiskohdat ovat jo päässeet unohtumaan. Elokuvassa on katsojat sohvaan vangitseva tunnelma.

  Löysin muuten YouTubesta elokuvamusiikkia, jonka olin minäkin päässyt unohtamaan. Se sopii elokuvaan hyvin.

  VastaaPoista
 8. Celia, pitääpä itsekin tsekata tuubista, kun en tosiaan muista mitään tuosta musiikista.

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...