keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Vaikuttunut!


Vietin vaihteeksi erilaisen päivän, reippaan ja itsesäälistä vapaan. Ystäväni Eevis ehdotti yhteistä taidemuseokierrosta viimeisen flunssakuume-lomapäivänsä kunniaksi. Niinpä sitten kävelin puoliltapäivin kolme varttia kevyen lumen hunnuttamassa maisemassa Keski-Suomen museolle Taitelijaseuran vuosinäyttelyyn.


Tarjolla oli tavan mukaan monenlaista kirjavaa, ja alakerrassa varsinkin ihmettelimme sekavuutta ja monien mukaanotettujen töiden tasoa, mutta yläkerta tuotti myönteisen yllätyksen. Suurimman vaikutuksen minuun teki tämä Seppo Uuranmäen koko seinän kokoinen reliefi, johon videotykillä heijastettiin erilaisia valo- ja väriefektejä.


Kasvot näyttivät erilaisilta erilaisessa valossa ja eri kulmista. Onneksi oli taas käsilaukku-nikon mukana, sillä saa toivottavasti vähän parempia kuvia kuin kännykällä.


Tässä valot ovat hetkeksi sammuneet.

Nyt ilme on täysin erilainen, täynnä tuskaa.

Tästä oli vaikea irrottaa katseensa. Seinä oli jotenkin niin elävä ja siinä oleva ihminen niin läsnä. Outo kokemus, joka jäi elämään sisälleni.

Tunne on sinänsä ihan tuttu monesta muustakin näyttelystä: kun joku teos iskee suoraan sieluun. Tunne voi olla voimakas, mutta aina myönteinen tai ainakin otan sen sellaisena.

Kerran esimerkiksi muuan Giacomettin veistos sai aikaan sellaiset väristykset, että tunsin olevani jonkun alkutotuuden äärellä. Tai muutama vuosi sitten erään maalauksen nuoren haavoittuneen kasvot, jotka huusivat äänettömästi suoraan minulle.


P.S. Unohdin pienentää kuvat, niin että aukeavat nyt isona.
9 kommenttia:

 1. -vaikuttava teos,
  jopa näin kuvina katsottuna.

  VastaaPoista
 2. On kyllä tosi hieno teos, hyvä oivallus tuo ilmeiden vaihtuminen.

  Jotkut taideteokset, aika harvat, aiheuttavat niin voimakkaita tunteita kuin mistä kirjoitit.. Ateneumissa olen tuntenut voimakkaita tunteita Akseli Gallen-Kallelan töitä katsoessani. Ja onhan niitä.. nyt ei vain yhtäkkiä muistu mieleen, ai niin: Vincent van Gogh on aiheuttanut väristyksiä!

  VastaaPoista
 3. Ihmeen hyvin olet saanut kuvattua tuon seinän kokoisen reliefin, koska se tekee vaikutuksen näin valokuviesi välitykselläkin. Upea.

  VastaaPoista
 4. Tosi on, Vaikuttava. Mie kävin kans eilen Ateneumissa pällistelemässä ja vaikuttumassa.

  VastaaPoista
 5. Kiinnostavaa taidetta, ei ihme, että olet vaikuttunut! Pitäisikin mennä vaihteeksi taidenäyttelyyn, edellisestä kerrasta on jo aikaa kuukausia.

  VastaaPoista
 6. Minun teokset vaikuttivat myös, vaikka näin kuvien kautta.
  Niisää oli todella saatu sanomaa eleettömällä tavalla.

  VastaaPoista
 7. Tosi hyvät kuvat sait otettua. Kiitos mukavasta päivästä. :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos teille kaikille kommenteista! Museosta jaettiin kulttuurikuntokalenteria: kolme kertaa puoli tuntia viikossa kuulemma riittää pitämään kulttuurikuntoa yllä. Veikkaan että telkkaria ei lasketa. Onko elokuvien katsominen kotona kulttuuria?

  Kiitos, Eevis, itsellesi hyvästä ideasta!

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...