tiistai 23. lokakuuta 2012

Banoffee-kakku


Banoffee-kakku, ole hyvä! Tässäpä ohje, joka ei uunia kaipaa, eikä muutenkaan sen kummempia erityistaitoja. Ei ihme, että kakku on niin suosittu ja ohje kiertänyt maailmalla jo vuosia. Tosin vasta nyt rantautui ensimmäistä kertaa meidän keittiöön. Aikaa saa Banoffeen tekoon varata useita tunteja, tai aloittaa jo edellisena päivänä tai aamulla, jos kakku tarvitaan illaksi.

Ohjeen löysin joskus Elämä makeaksi -blogista, mutta tein siihen muutaman pienen muutoksen. 
BANOFFEE-kakku 
Pohja:
300 g Digestive-keksejä = vajaa paketti
100 g voita (kannattaa käyttää oikeaa voita)
(seuraavalla kerralla lisään joukkoon myös kanelia!) 
Täyte:
397 g kondensoitua maitoa (ne tölkit ovat tämän kokoisia)
2-3 banaania
2-3 dl vispikermaa
3 tl vaniljasokeria (tai vaniljakreemijauhetta ohjeen mukaan)
kaakaojauhetta


Ensin valmistetaan toffee, superhelposti; keitetään säilykemaitopurkkia vesikattilassa kolmen tunnin ajan. Makeasta tiivistemaidosta keittyy miedolla lämmöllä itsekseen ihanan makuinen kinuskikiisseli.

Purkin kiehuessa valmista pohja jauhamalla Digestive-keksit muruksi joko koneella tai kaulimella muovipussissa. Minulla on tuo uusi pieni tehopakkaus, jolla sain nopeasti murut tehtyä. On paljon helpompi käyttää kuin yleiskone.

Lisää sulatettu voi keksimuruihin. Ja siksi voita, että se jähmettyy kunnolla jääkaapissa. Juokseva margariini ei toimi yhtä hyvin ja pohja murenee.


Kannattaa ottaa aika pieni irtopohjavuoka, tässä halkaisija on 20 cm ja kakusta tulee mukavan korkea. Päällystä pohja leivinpaperilla ja voitele reunat kunnolla voilla. Taputtele muruseos tiiviisti reunoille asti, sitä tuntuu olevan aika paljon, mutta se menee kaikki korkeisiin reunoihin. Siirrä pohja sitten jääkaappiin viilenemään.

Kun säilykemaito on valmista, avaa purkki ja sekoita sisältöä lusikalla. Kaada toffee hiukan jäähdyttyään keksipohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Tässä vaiheessa vuoka siirretään taas jääkaappiin peitettynä jäähtymään vaikka seuraavaan päivään.


Vaahdota kerma ja mausta se vaniljasokerilla. Vaniljakreemijauhe olisi tässä myös kova sana, jos sellaista on kotona.  Viipaloi yksi banaani kakun toffeepohjan päälle tasaisesti. (En malttanut olla tipauttelematta vähän sitruunaa banaaniviipaleitten päälle, ajattelin sen raikastavan makua.)

Kauho seuraavaksi kermavaahdot kakun päälle ja palastele seuraava banaani kerman päälle omaa silmää miellyttäväksi asetelmaksi. Kruunaa koko komeus vielä siivilöimällä tummaa kaakaojauhetta banaanien päälle.


Kakku on vaikea irrottaa vuoasta nätisti, mutta keksin siihen hyvän konstin. Jääkaappikylmän vuoan reunaa voi lämmittää kuumaan veteen kastetulla ja kuivaksi kierretyllä astiapyyhkeellä jonkin aikaa. Voi pehmenee reunasta ja keksireuna irtoaa sievästi ohuella terävällä veitsellä reunaa pitkin kiertäen.


Tämä nyt vaan on niin hyvää.

16 kommenttia:

  1. Voi voi voi ja ei! Olen lähdössä töistä kotiin ja nyt on kyllä pakko poiketa naapurin K-kauppaan ostamaan jotain makeaa ja hyvää!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos töissä lukee blogeja, saa rangaistukseksi ainakin kaksi ylikiloa. Eiku, toivotan leppoisaa iltaa suklaapatukan siivittämänä:)

      Poista
  2. Hyvänen aika mikä ihanuus....tuli vesi kielelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on juuri niin lapsellisen hyvää kuin miltä näyttääkin:)

      Poista
  3. Tuo on taivaallisen ja viettelevän hyvää! Tytär kerran tuota teki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättäen kondensoitu maito ei olekaan liian makeaa, vaikka riittääkin ainoaksi makeudeksi leivonnaiseen.

      Poista
  4. En uskalla tehdä, kun söisin sen itse kuitenkin, jääkaapista, illan aikana.. Olen saanut toisen tekemää tuota kakkua, jossa pohja oli tehty suklaa-digestiveistä, toimi hyvin.

    Mistä nuo pingviinit oikein ovat ilmestyneet tuohon sivuun? Herttaiset :)

    Kiva, kun uudella tietokoneella voi kommentoida.

    -eikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohjeessa luki suklaadigestive, mutta en ollut kuullutkaan niistä, enkä huomannut kaupassakaan. Onko niissä suklaakuorrutus vai kaakaota muuten vaan? Maistuisivat varmaan hyviltä tässä.

      Nappasin nuo pinviinit jostakin blogista, ne seuraa hiirtä;)

      Poista
  5. Kuulostaa hyvältä, kinuski on hyvää tuossakin kakussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja tämä kinuski ei ole ihan yltiömakeaa kuitenkaan:)

      Poista
  6. Tiedän, että tykkäisin tuosta kakusta, mutta... kondensoidussa maidossa on tosi paljon laktoosia, joten en siksi koskaan ole sitä tehnyt. Söisin sitten mahani turvoksiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitä ei varmaan saakaan laktoosittomana:)

      Poista
  7. Ootteko muuten huomanneet, että tuota kondensoitua maitoa saa myös valmiina kinuskiksi keitettynä! Tadaa, säästyypä nekin 3 tuntia kun ei tartte itse tuota keitellä, pääsee syömään nopsemmin :)

    Tuo ON ihana kakku, taidankin tehdä sitä pyhäinpäiväksi. Ja minä ratkaisin tuon vuoasta poisottamisen niin, että vuorasin koko vuoan leivinpaperilla, pohjan erikseen ja reunat erikseen - irtosi tosi siististi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valmiiksi keitettynä, sepä hyvä! Kolmen tunnin keittoaika on nykyaikana tosi pitkä ja vaatii aika paljon suunnittelua lyhytjänteiseltä nykynaiselta;)

      Mietin itsekin, voisiko leikata reunallekin leivinpaperisuikaleet, mutta arvelin, etten saisi taputeltua murutaikinaa ilman että paperi nousisi. Mutta voi siis onnistua, kiitos vinkistä!

      Poista
  8. Onkin taas aika leipoa tuota herkkua! Tuon kondensoidun maidon saa keitettyä toffeeksi helposti mikrossakin, kaataa vaan sen mikronkestävään astiaan. Seos kuohuu herkästi yli, joten sitä kannattaa seurailla tarkasti ja sekoitella välillä, mutta nopeaa on tuohon kolmeen tuntiin verrattuna. Ja kannattaa lopputulos jättää vähän löysemmäksi kuin ajattelisi, levittyy helpommin, se kun jähmettyy jäähtyessään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tulisi heti mieleenkokeilla mikrossa, mutta pakko uskoa! Kauhean pitkä aika tuo kolme tuntia kyllä on.

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...