Klikkaa kuvaa |
Vaikka olin pyhästi päättänyt olla leipomatta jouluksi, pelkkä jouluruokavihkoni selailu sai veden nousemaan kielelle. Olen kerännyt sinne keskeiset ohjeet ja menut vuosien varrelta sekä tietysti omat kommentit niistä. Ja näitä sentään voi tehdä etukäteen.
Opin joskus Merillä syömään taatelikakkua ja sittemmin se on kuulunut minunkin joululeipomuksiini.
200 g kivettömiä taateleita
2 dl vettä
200 g voita tai margariinia
Paloittelin taatelipaakun kasariin ja keitin veden ja rasvan kanssa soseeksi. Sekoittelin seosta välillä, joten se soseutui nopeasti.
2 munaa
2 dl sokeria
1 dl hapanta kermaa tai kermaviiliä (laitoin piimää)
1½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
3½ dl karkeita vehnäjauhoja (1 dl voi olla grahamjauhoja)
Opin joskus Merillä syömään taatelikakkua ja sittemmin se on kuulunut minunkin joululeipomuksiini.
200 g kivettömiä taateleita
2 dl vettä
200 g voita tai margariinia
Paloittelin taatelipaakun kasariin ja keitin veden ja rasvan kanssa soseeksi. Sekoittelin seosta välillä, joten se soseutui nopeasti.
2 munaa
2 dl sokeria
1 dl hapanta kermaa tai kermaviiliä (laitoin piimää)
1½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
3½ dl karkeita vehnäjauhoja (1 dl voi olla grahamjauhoja)
Vatkasin seuraavaksi sokerin ja munat vaahdoksi ja lisäsin vaahtoa taateli-rasvaseokseen. Tai niin ohjeessa sanottiin. Minä lisäsin muna-sokerivaahtoon taateliseosta koneen käydessä ja sieltä alkoi kuulua yllättävän kova kopse. Ajattelin koko leikkuriterän lentävän seuraavaksi tappavana hyrrärä pitkin keittiötä, joten siirsin varmuuden vuoksi koko taikinan kulhoon. Sieltä löytyi yksi taatelinkivi!
Lopulta päästiin eteenpäin. Sekoitin kuivat aineet keskenään ja lisäsin varovasti taikinaan vuorotellen piimän kanssa.
Lopulta päästiin eteenpäin. Sekoitin kuivat aineet keskenään ja lisäsin varovasti taikinaan vuorotellen piimän kanssa.
Kakkua paistetaan noin 1.8 l vetoisessa vuoassa eli tavallisessa kakkuvuoassa 45 minuuttia 175 asteessa eli kunnes kakku irtoaa reunoista eikä tartu tikkuun.
Olenko minä tehnyt joskus taatelikakkua...? Muistaakseni olen viimeiset 15 vuotta tehnyt aina samaa banaanikakkua. Ehkä se oli ennen sitä, aikana jolloin meilläkin oli vielä jotain vaihtelua ruokapöydässä.
VastaaPoistaSinun yksi ihana joulubravuurisi on juurespata. Olisi iso lahja ihmiskunnalle laittaa senkin ohje tänee.
Meri
Taatelikakkua sai ennen tädillä ja sen veroista en ole saanut. Mutta en olekaan vissiin maistanut sinun taatelikakkuasi, se saattaisi olla vertaista.
VastaaPoistaLeipominen on kyllä innostavaa ja terapeuttista puuhaa, kun se on vapaaehtoista. Usein lomalla leivon, muulloin en juurikaan.
Teen joka joulu taatelikakun. Aika pian kyllästyn sen makuun, joten pakastan myös osissa. Vieraat tykkäävät, mutta lapset eivät.
VastaaPoistaKaipaa myös juurespadan ohjetta!
Yleensä olen aina leiponut jouluksi taatelikakun. Yhtenä jouluna en tehnyt taatelikakkua, mutta kerrankin arpaonni suosi ja voitimme arvonnassa sinä jouluna taatelikakun ;)
VastaaPoistaMinäkin toivon juurespadan ohjetta :)
Hieman samantapainen tai taitaapa olla samanlainen, on taatelikakku meillä. Sen teen joka joulu.
VastaaPoistaAah taatelikakkua! Ainoa kakku mikä minulta onnistuu. No nyt kun sen sanoin niin taatusti ensi kerralla poltan sen. Teen sen tuoreista taateleista kun meiltä niitä kerran saa. Paikallisetkin täällä tykkää siitä ja resepti on levinnyt jo aika laajalti.
VastaaPoistaoi, mä rakastan taatelikakkua :) Tuo on aika samantyyppinen resepti kun mullakin on... perinteisenä taatelikakku on ihan paras:)
VastaaPoistaMeri, ihan varmasti se oli teillä aika kauan sitten, saattaa olla anoppisi peruja. Juurespata on kyllä suosittua, ehkä senkin vielä kirjoitan tänne.
VastaaPoistaEicka, leipominen on mieluista ja syöminen vielä mieluisampaa. Tätä kyllä suosittelen kokeilemaan.
Sooloilija, tuollaista äkkimakeaa kakkua ottaa mielellään esille pienen palan pakkasesta ja suo itselleen kahvihetken. Jotkut kuulemma jopa sulattavat sen ensin.
Susanne, tämä onkin suosittu kakku. Minä en oikein välitä niistä hedelmäkakuista, joissa on paljon kuivattuja paloja.
Ehkä mun täytyy sitten kirjoittaa ennen joulua se juurespata.
Arleena, kuivattuja taateleita ei näillä leveyksillä juuri muuhun käytetäkään varmaan kuin tähän kakkuun.
Sirokko, voin vain kuvitella, miltä tuoreet taatelit maistuvat. Työkaveri toi kerran Tunisiasta tullessaan hiukan kuivattuja jumalaisen ihania taateleita.
Nelle, en ole koskaan kokeillut tähän mausteita, ei ole tullut mieleen. Taatelin maku on kuitenkin niin voimakkaan makea.
On kyllä ihanasti kohonnutta kakkua. =)
VastaaPoistaNam.
Voin kuvitella tuoksun... =))))
Hallatar, olen nyt maistellut tuota kakkua aamukahvilla, päiväkahvilla ja iltakahvilla ja voin kertoa, että maistuu hyvältä.
VastaaPoistaPakko päästä leipomaan.
VastaaPoistaMistä sinä muuten löydät noita kauniita kynttilöitä?
Meri
Meri, tuon ruskean kynttilän sain ssamanlaisen punaisen kanssa pari vuotta sitten miniöiltä lahjaksi. Ovat olleet koristeena tähän asti, nyt vasta raskin polttaa niitä.
VastaaPoista