keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Glögitorttua jouluksi


Tämä juustokakku sopii minusta erityisen hyvin joulunajan jälkiruoaksi. Siinä on houkutteleva jouluinen ulkoasu ja sopivan mieto ja pehmeä maku. Kaiken sen makunystyröitä hemmottelevan ilotulituksen eli joulaterian  jälkeen ei välttämättä jälkiruoan tarvitse olla kovin räjähtävän erikoinen, mieto ja lempeä appelsiininkuori riittää.

Ennen tarjoilin aina puolukkajäädykettä, jonka happamasta raikkaudesta  pidin makeitten laatikoitten ja kinkun jälkeen. Enimmäkseen sain syödä sitä yksin, sillä puolukka ei ole koskaan miellyttänyt suuremmin muuta perhettä. En muista, monenako jouluna olen nyt tämän kakun väsännyt, mutta melko uusi se on, ja kotoisin Pirkka-lehdestä. Tästä tykkäävät muutkin. Yhden tortun tekaisin jo viikko sitten työpaikan joululounaalle ja hyvin teki sielläkin kauppansa.

MAUSTEINEN GLÖGITORTTU

Pohja
150 g piparkakkuja
75 g voita

Täyte
4 liivatelehteä
1 tlk (2 dl) vispikermaa
1 rs (180-200g) maustamatonta /appelsiinituorejuustoa
1 dl tomusokeria
1/2 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
1 appelsiinin raastettu kuori
3 rkl appelsiininmehua (tai vähän enemmän)

Pinnalle
4 liivatelehteä
1 dl vettä
3 dl glögitiivistettä

Koristeeksi kanelitankoja
- Murskaa piparkakut koneella tai pussissa perunanuijalla tai kaulimella. Sulata rasva ja sekoita piparimurujen kanssa. Aseta leivinpaperi irtopohjavuoan (keskikokoinen, halkaisija 24 cm. 22-senttiseen keksi- ja mehuseosta on vähän liikaa.) pohjan ja reunojen väliin. Painele keksiseos vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.
- Pane liivatteet kylmään veteen ja anna liota vähintään 10 minuuttia. Vaahdota kerma. Sekoita tuorejuuston joukkoon tomusokeri ja mausteet. Nostele kermavaahto juustoseoksen joukkoon.
- Kuumenna appelsiininmehu mikrossa. Liuota hyvin puristetut liivatteet mehuun. Kaada liivateseos hieman jäähtyneenä täytteen joukkoon samalla sekoittaen.
- Levitä täyte piparipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin 3 tuntia.
- Liota liivatteita kylmässä vedessä. Kuumenna vesi kattilassa. Liuota hyvin puristetut liivatteet veteen. Kaada liivateseos ohuena nauhana glögin joukkoon samalla sekoittaen. Anna hieman jäähtyä. Kaada mehuhyytelöä puoliksi hyytyneen kakun päälle varovasti, jotta juustotäyte ei sekoitu. Hyydytä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. 
Koristele glögi-juustokakku kanelitangoilla.


13 kommenttia:

  1. Hyytelökakut ovat hyviä joulun jälkkäreitä kun ne eivät juurikaan ota jääkaapista makuja ja pitävät sen pari kolme päivää muotonsa muutenkin. Niissä voi loputtomasti vaihdella aineksiakin. Meillä on yksi Valion ohjeella tehtävä kakku tulossa, jota juuri söin töissä ja ihastuin!

    Kaunis on tämäkin kakku, varsinkin tuo glögipäällinen on tyylikäs!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkönäkö on tässäkin puoli ruokaa, ei voi mitään. Vaikka ei mitään erikoista ole, niin hyytelöpinta on aina näyttävä:)

      Poista
  2. Kuulostaa herkulliseslta ja näyttää kauniin jouluiselta. Edellisessä postauksessasi oli aivan ihastuttava keraaminen pullokynttiläjalka. Kynttelikköihin liittyy muisteluita elämän varrelta, niin sinullakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan hulluna pienisuisiin pulleisiin keramiikka-astioihin. Niitä vaan ei ole kertynyt montakaan, kaksi vain. En osaa sanoa, mikä niissä viehättää:)

      Poista
  3. Tuo on herkku! Sopivan kevyt jälkkäri kinkkuaterian päätteeksi. Ja lisäksi vielä kaunis.

    Nyt toivottelen Sinulle Hyvää Joulua ja Onnekasta Uutta Vuotta 2013.
    Ensi vuonna uudet postaukset:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet muuttanut nimeäsi:) Pakko kysyä, onko Maire oikea etunimesi?

      Minusta tuntuu näin kuuden blogivuoden jälkeen, että voisin yhtä hyvin tulla kaapista omalla nimellä, kun muutenkin kaikki läheiset ihmiset tietävät blogin. Mutta sitten muistan, etten välttämättä halua asiakkaitteni tuntevan minua ja asioitani niin paljon kuin mitä blogissa kerron. Siis ei vielä.

      Poista
    2. Niin, ja oikein hyvää joulua!

      Poista
  4. Tuon tekisin mielelläni aaton iltakahveille, mutta ei onnistu. Ehkä ei onnistuisi muutenkaan, mutta ennen muuta ei siksi, että meillä on oltava sacherkakku. Se on aika järeä juttu tuhdin jouluaterian jälkeen, mutta siitä ei päästä ohi eikä yli. Nuorin poikamme täyttää vuosia jouluaattona, ja traditiona on ollut, että jokainen perheenjäsen saa toivoa lempikakkunsa syntymäpäivänään. Sacheria rakastava poika siis toivoo ja saa kakkunsa.

    Sinulle ja perheellesi hyvää joulunaikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No syntymäpäiväsankarille pitää ilman muuta olla lempikakkua! Sacher on sitä paitsi ihan kakkujen aatelia, harvoin vaan on tullut tehtyä. Varmaan ylioppilasjuhliin ja viisikymppisille -ja aina menee ensimmäisenä.

      Antoisaa joulunaikaa teillekin!

      Poista
  5. Kauniin ja tyylikkään näköinen kakku. Itse olen ihastunut puolukkaan ja teen siitä aina jonkun jälkkärin joulupöytään. Lapset syövät, jos syövät, mutta aikuisille se maistuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolukka sopii koristeenakin jouluruokapöytään, samoin makuna. Varsinkin kinkun ja laatikoitten jälkeen puolukkajälkiruoka raikastaa koko olemuksen. Mutta yksin itseäni varten en enää tee sitä.

      Pikkupojat eivät välttämättä rakasta jouluruokia muutenkaan;)

      Poista
  6. Kaunis ja herkullinen juustokakku.

    VastaaPoista
  7. Tortusta tuli huomattavasti pienempi kuin kuvassa :|

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...