maanantai 30. maaliskuuta 2009

Päivän paras


Aamiainen, hyvä syy herätä ja nousta ylös. Vaikka se on aina samanlainen ja ympärysmitallisista syistä nipistetty pieneksi, on se minulle herkkuhetki siitä huolimatta. Kun joskus viitsin vartioida tehokkaammin, laskin, että aamupala saa sisältää 250 kcal ja pääateriat n. 300 kcal, että jää vielä pari välipalaakin. Sillä määrällä ei juuri juhlita! Enkä minä pysy noissa luvuissa ja mitoissa tietenkään.

Mutta se niukkuus jäi. Tavallisesti syön sokeritonta ja rasvatonta jukurttia tai piimää. Yksi viipale ruisleipää tai runsaskuituista kauraleipää, päällä kevyt-Beceliä, kalkkunaleikettä, josta en erityisemmin pidä tai 5% Polar-juustoa ja runsaasti kurkkua. Kotona ollessa ei enää ole tehnyt mieli aamukahvia, vaan kuuma tee houkuttelee paljon enemmän. Eli tässä ei ole mitään hohtoa. -Tykkäisin muuten hirveästi puurosta voisilmän kanssa, mutta en koskaan muista tehdä sitä.

Mutta jos kotona on jotain hyvää, jäänyt jäljelle siis, niin kaivan sen esille vaikka pakastimen kätköistä! Tällaisen niukan arkiaamiaisen jälkeen on ikäänkuin melkein luvallista ottaa käteen leivonnainen ja siirtyä lehden lukemisen jälkeen katsomaan televisiosta aamusarjaa teemukin ja käntyn kanssa.

Mutta sitten päästään asiaan:

Kuva: Kalaekilohana

Herkkuaamiaiseni on runsas ja siinä saa olla kaikkea mahdollista! Aurinko saa mielellään paistaa ja lämmittää mukavasti herääviä jäseniä, linnunlaulu on ehdoton plussa. Mieluiten syön aamiaiseni yövaatteissa ja (kauniissa) aamutakissa, mutta hotellissa on suostuttava joustamaan.

Kerään ensin lautaselle muutaman viipaleen tuoretta, kypsää makeaa melonia, ananasta ja persikkaa. Siinä voisin jo ottaa ensimmäisen lasillisen samppanjaa, kiitos! Sen jälkeen vuorossa on pieni kulhollinen jukurttia, jonka päälle ripottelen hiukan marjoja ja hunajaa.

Kuva: Roadfood
Kolmannelle lautaselle toivon kevyesti paistetun munan tai kokkelia, viipaleen hyvin valmistettua pekonia, paistettua tomaattia, vihreää salaattia ja kurkkua. Samppanja käy hyvin senkin kanssa.

Vasta nyt käyn leipien kimppuun. Koska yleensä syön runsaskuituisia leipiä, niitä ei herkkuaamiaisella nähdä, vain vastapaistettua tai paahdettua valkoista leipää ja sämpylää. Päällisiksi haluan oikeaa voita ja kermajuustoa ja toisille voin päälle hilloa.

Tämän satsin kanssa tarvitaan jo kaksi kunnon kupillista (ei mukia) tummaksi paahdettua kahvia, mustana tai kiehautetun maidon kanssa. Ihana raukeus leviää sieluun tämän aamujuhlan jälkeen. Vielä kolmas lasi samppanjaa kruunaa aterian ja saattelee päivän lempeästi alkuun.

Itse asiassa kuvailin tässä niitä aamuhetkiä, joita Noeijoon kanssa vietimme viime kesänä Garda-järvellä hotellin patiolla mustarastaita kuunnellen. Mutta kyllä saman tunnelman saa loihdittua pienellä vaivannäöllä kotikeittiöönkin.


Tämä nyt oli se tavallinen ankea ja arkinen, mutta onneksi
olin leiponut viime viikolla pakastimeen rahkamurupiirakkaa ;)))))

Krisu Melukylästä heitti haasteen:

-kerro tyypillisestä aamupalastasi

-lisää vähintään kolme aamuihisi liittyvää kuvaa

-voit myös kertoa esimerkiksi mieleenpainuvimman aamiaisesi ikinä, mitä et ainakaan halua löytää aamupalapöydästäsi jne..

-haasta kolme ihmistä kertomaan heidän aamuistaan

Haastan siis Maaretan, Sooloilijan ja Yelianin kertomaan aamiasmenoistaan.



16 kommenttia:

  1. Kiitos haasteesta.Osallistun minäkin. Tosi mukava aamiaispostaus sulla ja herkkuaamiainen,nam!

    VastaaPoista
  2. Nam...nam herkullista luettavaa. Aamuissa onkin yks ihanin asia saada syödä aamiaista. Vaikka kuinka aikaisin pitäisi nousta, maistuu tuhti aamiainen. Puuroa, leipää, jugurttia, vaihdellen. Kahvin juon vasta töissä.

    VastaaPoista
  3. No mutta Katriina, täällä on uusi pohjaväri! Kiva valkoinen ja vaaleansinisiä kirjaimia, niin keväisen raikas!

    VastaaPoista
  4. No jo oli herkullinen postaus kuvineen ja teksteineen. Ihan täällä vesi kielellä luen tuota...

    VastaaPoista
  5. Oo, mikä herkkuaamiainen! Me syömme joskus "hotelliaamiaisia", mutta ne kalpenevat sun aamupalasi rinnalla.

    Miellyttävän vaalea pohja vaihteeksi, vaikka pidin kyllä harmaastakin!

    VastaaPoista
  6. Kiitos kutkuttavan mukavasta haasteesta! Vastaan jahka sopiva hetki sattuu kohdalle.

    VastaaPoista
  7. Voi, minkä teit! Mielikuvia niin, että suu tässä aivan vettyy ja tuli nälkä, aamiaisnälkä näin illan ratoksi, hahhah!

    VastaaPoista
  8. Sooloilija, jään odottamaan sinun unelma-aamiaistasi:)
    Kyllästyin vaihteeksi siihen tummaan harmaaseen. En vain osaa säätää kovin paljon täällä Bloggerissa, joten olkoon valkoinen.

    Yelian, mitähän mahtaa kuulua sinun aamuusi, tuoretta ja terveellistä epäilemäätä:)

    Rita, aamiainen on uusi ilo joka aamu, vaikka olisi kuinka tavallinen.

    Susanne, laitapa sinäkin oma postauksesi aamusta!

    Iinuska, kotona en ole vielä koskaan juonut aamulla samppanjaa, mutta vielä sekin aamu koittaa. Tai olen, kun anoppi täytti 70 vuotta, tarjosimme hänelle skumpat herkkuaamiaisen kera.

    Maaretta, saa nähdä, mitä sinun todellinen ja unelma-aamu pitävät sisällään.

    Krisu, tästä haasteesta innostuin heti aamulla ja rupesin pistämään unelmia ylös!

    VastaaPoista
  9. ottaisin pekonin kanssa lasillisen mimosaa! :) muuten varmaan kuten edellä :)

    VastaaPoista
  10. Herkullisen näköisiä aamupalakuvia :)

    Tulipa oikein nälkä!

    VastaaPoista
  11. Nelle, mimosa-ihanuus unohtui ihan. Sehän kruunaisi aamiaisen sopivasti.

    Hanna, kun nuoriso yöpyy meillä, yritämme tarjota tuollaisia unelma-aamiaisia. Ja vielä joskus aion juon kuovuviiniäkin!

    VastaaPoista
  12. Mita herkkuja!!!

    Jos soisin tallaiset herkut aamuisin, en lenkille enaa kykenisi...:) Mutta lenkin jalkeen kylla, jos viitsi itselle laittaa.

    onneksi sentaan viikonloppuisin mies hemmottelee herkkuaamiaisilla..

    VastaaPoista
  13. Pikkujutut, sehän olikin vain unelmaa...vaikka Eickan kanssa Gardalla me kyllä juotiin joka aamu pari lasia samppanjaakin.

    VastaaPoista
  14. Hannele, se on päivän paras ateria!

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...