sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Ei pääsiäistä ilman rahkapiirakkaa

 
Pääsiäinen kuin pääsiäinen, niin rahkapiirakkaa on saatava ja tänään päätin sen leipoa. Omenapiirakan ohella olen leiponut rahkapiirakoita varmasti toiseksi eniten, ja ohjeitakin on kertynyt kymmeniä erilaisia. Tämä helppo ja maukas ohje on tullut aika usein kaivettua esille. Sen salaisuus on sitruunankuoressa ja pehmeässä taikinassa, johon täyte vähän uppoaa. Piirakka on parasta ihan sellaisenaan, mutta tällä kertaa halusin upottaa siihen purkillisen pääsiäisenvärisiä aprikoosinpuolikkaita.


Ohje on peräisin jostakin lehdestä, jossa se julkaistiin Liisi Tandefeltin perintörahkapiirakan nimellä.

Pohja:
75 g voita tai pullomargariinia
1 dl sokeria     -> nämä sekoitetaan ensin yhteen
1 muna
2 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl maitoa   -> nämä lisätään ja sekoitetaan löysä taikina.

Valitse melko pieni piirakkavuoka, kuvan vuoka on jotain 22-24 cm halkaisijaltaan. Taikinaa on hankala levittää, joten käytä lusikkaa ja voitele sen alapinta öljyllä, niin taikina ei tartu siihen. 
Edit. Pohjataikinaa ei tarvitse vaivautua levittämään vuoan reunoille. Taikina ei riitä siihen, mutta nousee uunissa reunoillekin itsestäänkin.


Täyte:
2 dl rahkaa
1 muna
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuori raastettuna
( lisään tähän myös puolen sitruunan mehun)
1/2 dl kermaa
(desi rusinoita, itse en halua niitä)

Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada seos piirakkapohjan päälle. Paista 175 asteessa puoli tuntia uunin alalämmöllä.



Oma piirakkani ei näyttänyt valmiilta vielä puolen tunnin jälkeen, joten vähensin lämpöä, laitoin kiertoilman päälle ja unohdin sitten piirakan uuniin noin kymmeneksi minuutiksi. Saattoi olla viisi minsaa liikaa, mutta ainakin on pohjaa myöten kypsä:)




Piirakkahan maistui meille paremmin kuin hyvin päiväkahvilla. Taustalla näkyy päivän homma: tummanharmaa seinäpinta.  Kodinhoitohuoneen valkoiset seinät näyttivät jo ihan kamalilta. Ne oli maalattu edellisen kerran yli kymmenen vuotta sitten, kun teetimme yhdestä tyhjäkäytöllä olleesta huoneesta kodinhoito- ja vaatehuoneen. Nyt on maalattu kaksi seinää harmaaksi ja pidän tästä heti. Kuvissa on homma vielä kesken, kuten huomaatte.


Nyt meillä on tummanharmaata seinää jo kolmessa huoneessa ja halajaisin tätä kaikkialle muuallekin, joten täytyy nyt pistää jäitä hattuun. Sävy on muuten mielestäni tosi onnistunut puhdas harmaa, Tikkurilan Remontti-Ässää sävyssä M499 Mantteli. Löysin sen sisustusblogeja selailemalla, kuinkas muuten. Tämä on selkeästi parempi sävy kuin työhuoneessa ja makuuhuoneessa, joissa kummassakin päivänvalo tuo esille sinertävän pohjan harmaassa.



8 kommenttia:

  1. Nam, olen aina ollut lievästi heikkona rahkapiirakoihin ja myös pulliin. :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahkapullakin uppoaa hyvin, jos on saatavilla. Huijaan vielä itseäni ajattelemalla, että siinä olisi vähemmän kaloreita.

      Poista
  2. Rahka muodossa ja toisessa on perinteinen pääsiäisruoan ja leivonnaisten osa.
    Hyvältä näyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä on ja se maistuu ihanalta sitruunalla maustettuna:)

      Poista
  3. Lurps.. näyttää hyvältä. Kiitos reseptistä. Taidan kokeilla sitä heti huomenna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainekset tähän löytyy melkein aina jääkaapista. Ja mitä ei löydy, sen voi korvata jollakin muulla:)

      Poista
  4. Makoisan näköinen piirakka, nam. Minulle pääsiäinen ei tule ilman pashaa, olen tehnyt sitä jo kaksi satsia....joten täytyy vähän ulkoillakin, kun pashaa sun muuta herkuttelee......=)

    Ihanat, värikylläiset kuvat postauksessasi, mutta myös harmaan sävy on todella kaunis, hienosti valittu. Rauhaisaa pääsiäisen jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo harmaa näyttää vielä tänäänkin kunnolla kuivuttuaan juuri oikealta:)

      Pasha on jäänyt minulle vieraaksi, en ole edes varma, olenko koskaan maistanut sitä. Ei tainnut siis kuulua meidän suvussa perinteisiin.

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...