sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Pehmeä punajuurikeitto


Näin se yleensä sunnuntaisin menee: ensin tehdään keitto/joku muu ruokalaji valmiiksi odottamaan ja sitten lähdetään ulos. Siispä heti aamiaisen ja lehdenluvun jälkeen huhuillaan loputkin keittiöhenkilökunnasta paikalle ja aletaan hommiin. Mies kuorii ja minä pilkon, ja tässä keitossa sitä hommaa riittää, kun se tehdään kokonaan kasviksista. Koira lojuu jaloissa ja odottaa, että jotakin putoaisi pöydältä.

Keitto on nimeltään Syyssoppa, mutta minä kyllä nimeäisin sen punajuurikeitoksi pääraaka-aineen mukaan. Näkeehän sen väristäkin! Ohjeen nappasin joskus mukaan Pastanjauhajilta, jotka puolestaan olivat ottaneet sen jostakin muualta.


Pehmeä punajuurikeitto

5 punajuurta
3–4 lehtisellerin vartta
2 porkkanaa
1 purjo
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 l vettä
2 rkl/pakkausta kasvis- tai kanafondia
1 pieni prk tomaattipyreetä TAI sen sijaan kolme-neljä isoa luumutomaattia pilkottuna
1 rkl hunajaa
1 rkl (sherry)viinietikkaa
1/8 tl chilipippuria TAI yksi kokonainen chilipalko pilkottuna
1 tl piparjuuritahnaa
1 tl (yrtti)suolaa
100-200g yrttistä tuorejuustoa (tai maustamatonta tuorejuustoa + 2 rkl yrttiseosta)

Lisäksi:
(sitruunalla maustettua) smetanaa tai ranskankermaa – tai lusikallinen partaäijää

Puhdista ja paloittele kasvikset. Kuumenna öljy kattilassa ja kääntele kasviksia siinä hetki. Lisää neste ja liemikuutiot. Keitä kasvikset täysin kypsiksi.
Lisää mukaan tuorejuusto nokareina sekä tomaattipyree ja mausta keitto. Soseuta ainekset sauvasekoittimella tasaisen samettiseksi.
Tarkista maku. Koristele keiton pinta lautasella smetana- tai ranskankermasydämin. Tarjoa keitto sopivasti jäähtyneenä, ihan kuumana se ei maistu oikein vielä miltään. Rapeakuorinen leipä sopii hyvin keiton kanssa.



Lumisen helmikuun alkupäivän ruokana keitto oli mitä parhain keksintö. Nokare turkkilaista jogurttia löytyi kaapista onneksi keiton päälle, mutta olisi sopinut vielä paremmin, jos olisi ollut mausteena sinihomejuustoa, ehdotti miniä. Niin muuten olisi, tämä vinkiksi itselle seuraavaa kertaa varten. Siis vaikka raastettua Auraa ranskankermaan sekoitettuna.

Bon appétit! 

*
Ja odottakaas, kun kerron, mitä teinkään jälkiruoaksi:)



2 kommenttia:

  1. Punajuuri on herkkuani, sitä voi laittaa mihin vaan keittoon, risottoon, pihviin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä, uunissa paahdettuna pidän siitä eniten. Ja uudet keitetyt punajuuret voin kanssa!

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...