maanantai 30. joulukuuta 2013

Töhötinjälkiruokaa


Kerronko, mitä jälkiruokaa useimmin tilaan ravintolassa? Tietenkin crème brûléeta. Kovin monenlaisia pintoja olen saanut ja usein pettyneenä huomauttanut, jos pinta ei ole ollut rapsahtava. Sehän on puolet tämän syömisen ilosta! Olin siis iloinen, kun sain joululahjaksi paketin, josta löytyi neljä soikeaa vanukasvuokaa ja sellainen pieni töhötin, jolla televisiossa poltetaan väriä jälkiruokiin ja marenkikakkuihin. 

Siispä viikonloppuna kokeilemaan. Tarjosin pääruokana kasvislasagnea ja valmistin jo aamupäivällä vanukkaat jäähtymään jääkaappiin. Katselin ohjetta, joka ei olisi tehty pelkästä kuohukermasta ja löysin sellaisen täältä.
Muokkasin ohjetta pikkuisen, lähinnä kerman ja maidon määrää. Tästä tuli todella hyvää, tarvitseeko kertoakaan. Suosittelen kokeilemaan tätä helppotekoista ja silti hienostunutta jälkiruokaa. 

Crème brûlée neljä pientä annosta
2 dl kuohukermaa
2 dl täysmaitoa
3 kananmunan keltuaista
½ dl sokeria
1 tl raastettua sitruunankuorta
½ vaniljatanko tai 3 ml vaniljauutetta 
sokeria  lopuksi pinnalle 
Sekoita keskenään sokeri ja keltuaiset kulhossa, ei tarvitse vaahdottaa. Halkaise vaniljatangon puolikas pituussuunnassa. Voit kaapia siemenet ulos, mutta se ei ole välttämätöntä.  
Kuumenna kattilassa kerma, maito, raastettu sitruunankuori ja vaniljatanko ja siemenet. Kuumenna lähelle kiehumispistettä. Poista vaniljatanko ja kaada kermamaito ohuena nauhana keltuaisseokseen koko ajan rauhallisesti sekoittaen.  
Siivilöi maitoseos esim. kannuun, josta se on helppo kaataa annosvuokiin. Nosta sitten vuoat syvälle uunipannulle ja siirrä uuniin. Kaada uunipannulle kuumaa vettä niin, että se peittää annosvuoista 3/4 tai vähintään puolet.  
Kypsennä uunin alaosassa 160 asteessa 20 - 25 min. Ota uunista, kun massa alkaa olla hyytynyttä, mutta ei vielä kovaa, "hytkyy mutta ei aaltoile". SEURAA SIIS. Anna jäähtyä jääkaapissa 2-3h tai tai syö lämpimänä, jos pidät siitä enemmän sellaisena. Itse tykkäsin kovasti vähän viileämmästä sisuksesta.


Juuri ennen tarjoilua ripottele pinnalle tavallista, ruokokide-, muscovado- tai fariinisokeria.  Käytin itse ruokosokeria. Paahda kaasupolttimella pinta kauniin ruskeaksi ja rapeaksi.  
Voit myös paahtaa pinnan vanukkaaseen uunin grillivastuksen alla. Lämmitä uuni kuumaksi ja anna vanukkaiden olla uunissa kunnes sokeri alkaa sulaa. Varo kuitenkin ettei sokeri pala!


Ja sitten töhötettiin. Ensin täytettiin laite kaasulla. Liekki oli pienehkö ja lopahti jo ennen kuin minkäänlaista pintaa saatiin edes ensimmäiseen vanukkaaseen.


Ja sitten töhötettiin ja töhötettiin. Täytettiin kaasulla uudestaan ja uudestaan ja kiroiltiin välillä. Hyvä ettei jälkiruokatöhöttäjä heittänyt lintua koko laitteella, mutta ei voinut, kun oli itse antanut sen lahjaksi.


Puolet kaasupullosta kului, ennen kuin saatiin rapea pinta, mutta se oli sen arvoinen. Ohut ja rasahti ihanasti, kun tökkäsi sitä lusikalla. Sisus oli silkkisen pehmeää, mietoa ja vain hyvin kevyesti sitruunan ja vaniljan makuista. Eikä liian rasvaista. Täydellistä.

20 kommenttia:

  1. Samaa mieltä mieluummin liian kova pinta kuin pehmeä. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää tuntea se rikkoutuvan jään ääni, kun lusikka rapsahtaa läpi.

      Poista
  2. Hyvää kannattaa joskus odotella! :) Muistan jostain jutusta/blogista lukeneeni tuollaisesta aparaatista. Se oli niin tehokas, että oli tullut aika valtaisat liekit ja hyvä kun ei koko keittiö ollut kärtsännyt!

    Hyvää Uutta Vuotta 2014!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka miten säädettiin liekkiä, niin kärtsäämisestä ei täällä ollut mitään vaaraa. Pitää kokeilla vielä toistamiseen.

      Poista
  3. Melkoista käsityöläisyyttä siellä !
    Varmaan ihanaa.

    VastaaPoista
  4. Klassinen ihana jälkiruoka! Viitseliäisyyttä vaativa kyllä.
    Etelänmailla lomaillessa ja illallisilla tulee tätä nautittua.
    Joissakin paikoissa huomaa kaupan tuotteeksi, mutta kun aitoa saa niin, nam!

    Saitpa ihanan lahjan, lahjanantaja osaa arvostaa taitojasi ja hyvää ruokaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat pojat ovat ilokseni hyviä ruoanlaittajia ja innostuneita kotikokkeja. Nuorempi on koultukseltaankin ravintolakokki, vaikka ei ole niissä töissä sitten olekaan halunnut jatkaa. Yhteinen ilo tämä ruoka on!

      Poista
  5. Onpas siitä kauan, kun olen tuota viimeksi syönyt. Nyt joulun jälkeen on maha täynnä kaikesta mahdollisesta ja mahdottomasta, joten ei kiitos, ei nyt jälkiruokia. Vielä pitäisi yksi synttärikakku tehdä... pojalla oli synttärit toissapäivänä ja kuopuksella tulevana lauantaina. Syökööt yhteistä kakkua. Molempien piti muuten syntyä jouluna, mutta menivät vähän yli ajan. Keskimmäinen syntyikin sitten kesäaikaan.

    Hyvää vuoden viimeistä päivää ja oikein onnellista uutta vuotta! Tuokoon vuosi mukanaan iloa ja naurua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on vielä enemmän yhtä juhlaa tämä vuoden loppu kuin meillä muilla! Nytkin jo tahtoo mennä päivät sekaisin, kun on pyhää ja vapaata ja työpäivää ihan sekaisin. Viime viikolla tein kaksi päivää töitä ja tällä viikolla yhden. Se on muuten aika vähän, kun se työn määrä ei siitä vähene.

      Poista
  6. Niin, ja Hyvää uutta vuotta teille kaikille!

    VastaaPoista
  7. Tössöttimessä siis sen salaisuus ;-) Kanttaa nähdä vaiva ainakin silloin tällöin, jos lopputulos on noin täydellinen. Hyvää Uutta Vuotta!

    VastaaPoista
  8. Tuula ja Riitu1.1.2014 klo 14.13

    Hyvää alkanutta vuotta 2014 kaikille teille ja Vilmalle herkkujen täyteistä lisäksi! Jännitin jälleen kerran Riitun reagointia paukutteluun mutta turhaan, neiti oli nukkumassa kun eka kerran jysähti, nosti päätään, tuhahti ja jatkoi uniaan :D

    VastaaPoista
  9. Tuula ja Riitu1.1.2014 klo 14.16

    Hyvää alkanutta vuotta 2014 kaikille teille! Sekä Vilmalle herkkujen täyteistä. Jännitin Riitun reagointia paukkeeseen, mutta turhaan, neiti oli nukkumassa kun eka paukku tuli, nosti päätään, tuhahti ja jatkoi uniaan :D

    VastaaPoista
  10. Tuula ja Riitu1.1.2014 klo 16.24

    No just joo, tulipahan toivoteltua tuplasti mutta siitähän ei ainakaan haittaa ole, jos vaikka tuliskin tupla hyvä vuosi, toivottavasti.

    VastaaPoista
  11. Kiitos ja hyvää tätä vuotta teillekin! Onneksi Vilmakaan ei pelkää paukkuja, mutta kovin tarkkaavaisesti se kuuntelee. Onneksi suostuu ulos lähtemään. Ja niitä herkuja...kolmasosa ruokamäärästä on vähennetty jo pari kuukautta sitten, mutta tuloksia ei näy.

    VastaaPoista
  12. Upean lahjan olet saanut. Tuo creme brûlée on tosi ihana jälkiruoka. Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
  13. Namskis! Hyvän jälkiruuan vuoksi kannattaa töhöttää! :)

    Toivotan iloa ja onnea alkavaan vuoteen!

    VastaaPoista
  14. Laitteen käyttöohjeeseen pitää kai tutustua vielä paremmnin ja kokeilla uudelleen. Hyvää joka tapuksessa.

    Hyvää alkanutta vuotta teillekin!

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...