tiistai 22. lokakuuta 2013

Ruokaisa juures-linssisalaatti


Vietetäänkö teillä lihatonta lokakuuta? Poika haastoi meidät mukaan, ja melko hyvin on lihattomana pysyttykin. Meillä ollaan kyllä riittävän hyvässä lihassa niin isäntäväki kuin koirakin, niin että ei tee ollenkaan tiukkaa vähentää jostakin. Koira oli muuten päässyt lihomaan pari kiloa, kävi ilmi kun käytiin eläinlääkärissä ihan muusta syystä. Nyt vähennettiin siltä ruokaa, isäntäväelle se on huomattavasti vaikeampaa. Ei nyt kuitenkaan lihattomalle koiraa laitettu.

Kalaahan lihattomalla saa syödä, mutta viime sunnuntain lounaalle halusin kuitenkin valmistaa ruokaisan salaatin. Sopiva ohje osui silmääni Etiketti-lehdestä: uunissa paahdettuja juureksia ja belugalinssejä salaatin päällä. Silauksena voimakkaan makuista juustoa ja hasselpähkinävinegretteä. Jossakin kohtaa reseptiä luki pekoni, mutta en ollut huomaavinanikaan. Syöjien mielestä se olisi sopinut makuihin oikein hyvin mukaan, mutta oltiin nyt tiukkoja. 

Uunijuurekset ovat aina yhtä hyviä, ja belugalinssit taas maistuvat mainiolta, sisältävät paljon proteiinia ja siis pitävät hyvin nälkää. Lisäksi ovat vielä veikeän näköisiä. Ohjeessa oleva määrä on vaan suuri, siitä riittää seitsemään-kahdeksaan annokseen. Olen syönyt niitä sunnuntaina keitettyjä linssejä erilaisissa sörsseleissä pitkin viikkoa. (Aivan superruokaa haudutetun lehtikaalin, chilin, valkosipulin ja sitruunan kanssa!)


Paahdettu juures–linssisalaatti  

4 hengelle

3 porkkanaa
2 palsternakkaa
2 punajuurta
2 rkl neitsytoliiviöljyä
1 tl merisuolahiutaleita

2 dl belugalinssejä (tai muita linssejä)
1 kasvisliemikuutio
1 l vettä

1 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl silputtua tuoretta salviaa
1 pkt (n. 140–170 g) pekonia
maukasta salaattisekoitusta neljälle lautaselle
100 g appenzellerjuustoa

Hasselpähkinävinegretti:

1/2 dl rouhittuja hasselpähkinöitä
3/4 dl neitsytoliiviöljyä
1/2 dl siideriviinietikkaa tai vaaleaa balsamiviinietikkaa
1/2 tl merisuolahiutaleita
1 rkl ruokokidesokeria
ripaus vastarouhittua mustapippuria
(maistele ja mausta tarvittaessa reippaammin, mm. sitruunalla)

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja lohko juurekset ja levitä ne leivinpaperoidulle uunipellille. Valuta juureksille öljy ja mausta ne suolalla. Paahda juurekset kypsiksi ja kauniin värisiksi uunin keskitasolla (noin 30 minuuttia).

2.  Huuhtele linssit hyvin juoksevan veden alla, tiheässä siivilässä. Keitä ne kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä kypsiksi (noin 20 minuuttia). Valuta linssit ja pidä ne lämpimänä kannen alla.

3. Valuta paahdetuille juureksille tasaisesti hunaja ja lisää silputtu salvia. Kääntele juureksia lastalla niin, että hunaja ja salvia leviävät niille tasaisesti. Varo, etteivät punajuuret pääse värjäämään muita juureksia.

4. Paista pekoni rapeaksi omassa rasvassaan, kuumassa pannussa. Imeytä pekonista ylimääräinen rasva talouspaperilla vuoratulla lautasella.

5. Huuhtele salaatti ja kuivaa se salaattilingossa. Sommittele vadille salaattia, linssejä, juureksia ja pekonia. Vuole päälle lastuja appenzellerjuustosta.

6. Sekoita hasselpähkinävinegretin ainekset kulhossa. Valuta kastike salaatin päälle tai tarjoa se erikseen.


Kokeilin jälkiruoaksi taas yhtä amerikkalaista omenapiirakkaa, ja tällä kertaa tuli hyvää. Täyte oli mehevää ja taikina kuin unelma. Postaan sen ohjeen myöhemmin erikseen.


Leppoisaa viikkoa!


10 kommenttia:

  1. Linssit ovat tämän huushollin perusruokaa ja herkkuruokaa ja laihdutusruokaa :) Niistä on niin moneksi, mutta laiskuuttani teen yleensä soppaa. Tuo salaattiresepti pitää ottaa talteen. Näyttää todella herkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä käytän usein GoGreenin linssi- ja papupakkauksia, eivät maksa paljon ja saa tuunaamalla pikaruokaa. Vaikka eipä linssien keittäminen kauaa kestä muutenkaan. Nämä belugat ovat vielä niin herkullisen näköisiä, ja pitävät todella nälkää.

      Poista
  2. Onpa herkullinen salaatti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkullinen ja hyvänmakuinen on, varsinkin jos pitää makeasta. Juurekset silataan uunista otettuna vielä hunajalla:)

      Poista
  3. Kuullostaapa herkulliselta tuo salaatti.
    Uunijuureksia syön paljon, mutta linssit on jostain syystä
    Jääny kokeilematta...pitääpä pistää tämä ohje muistilistalle.
    Herkullista viikonjatkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan toisella tavalla saa ruokaisuutta pääruokasalaattiin, kun lisää linssejä tai papuja. Siis jos ei aio käyttää lihaa tai kalaa, kuten tällä kertaa ajattelin. Nuo linssit ovat mainiota ruokaa lämpimänäkin erilaisten vihannesten kanssa vaikka pannulla.

      Poista
  4. Näyttää ihanan kauniilta ja herättää ruokahalun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syödessä tulee vielä tunne, että tämä tekee hyvää:)

      Poista
  5. Näyttääpä herkulliselta!

    Lihatonta lokakuuta en ole viettänyt, kanaa menee niin kuin ennenkin ja illoin tällöin kinkkua leivän päällä. Kova lihansyöjä en ole koskaan ollut.. Linssi- ja papuruuat maistuvat, siksi tämäkin ohje tuntuu siltä, että kokeilenpa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä mieltymykset ovat luontaisia, siskoni on täysin lihansyöjä ja minulle taas maistuvat kasvikset. Siitä seuraa helposti runsas hiilihydraattien käyttö ja lihomisherkkyys. Syön nyt harvakseltaan pastaa ja riisiä, mutta perunanhimo yllättää välillä. Ja leivästä en enää yritäkään luopua.

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...