tiistai 10. syyskuuta 2013

Kasvispihvejä ja vuohenjuustoa


Raastetun porkkanan makeus, palsternakan hienostunut aromi ja uuden keräkaalin mehukkaan raikas raaste nostavat jo lukiessa veden kielelle ja houkuttelevat valmistamaan Pirkan kasvispihvejä. Olen kyllä kasvispihvien ystävä, mutta harvoin tulee itse tehtyä niitä. 

Sunnuntailounaalle värkkäsin sitten pihvit, ja päätin paistaa ne kaikki kerralla uunissa. Aika ei riittänyt tällä kertaa pannulla paistamiseen, vaikka maku olisi varmasti vielä parempi voin aromien kera. Pihvien seuraksi höyrytettiin siikli-perunoita. Tein myös kylmän kastikkeen jogurtista ja pehmeästä vuohenjuustosta. Olin ostanut purkillisen pieniä punajuuria lohkottavaksi lautasille mukaan, mutta unohdin ne autuaasti jääkaappin ja tarjosin vihreää salaattia ja pieniä tomaatteja tilalle.


KASVISPIHVIT JA VUOHENJUUSTOKASTIKE 
3 porkkanaa
1 iso tai 2 pientä palsternakkaa
300 g keräkaalia
1 sipuli
1 dl (hiivaleipä)vehnäjauhoja
2 dl mozzarellaa tai muuta juustoraastetta
2 kananmunaa (laitoin kolme, mutta saattoi olla liikaa)
1 dl maitoa tai vettä
1 tl suolaa
2 tl oreganoa
mustapippuria 
Kastike
2 dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
1 kartiopaketti pehmeää vuohenjuustoa
mustapippuria
hienonnettua persiljaa


Aloita valmistamalla kastike maustumaan jääkaappiin. Maistele ja mausta tarvittaessa lisää, taisin itse tirauttaa mukaan vähän sitruunaa ja lisää suolaa. Joku tuoreyrttikin voisi käydä, jos sellaista kotona on.
Uuni päälle ensimmäiseksi, 200 astetta, jos et sitten paista pannulla. Kuori ja raasta porkkana ja palsternakka hienoksi raasteeksi isoon kulhoon. Käytin tavallisen pystymallisen raastimen isoa puolta. Voihan sen tehdä koneellakin tietysti, mutta käsin tekemisessä on viehätyksensä. Raastoin kaalin samalla raastimella ja siihen perään sipulin. Sekoita sitten kaikki loputkin ainekset hyvin raasteen sekaan. 

Muotoile kostein käsin taikinasta pihvejä leivinpaperin päälle. Olin joskus hankkinut pyöreän peltimuotin, jonka avulla oli nyt kätevää muotoilla kaikista pihveistä samankokoisia. Näitä välivaiheen kuvia olisi kiva olla mukana, mutta ei tullut siinä vaiheessa mieleen.
Paista pannulla voissa tai öljyssä noin 4 minuuttia puoleltaan, tai uunissa 200 asteessa 20 minuuttia. En tosin kääntänyt omia pihvejäni, koska alapinta ei ollut kovin edustava.


Oli tosi hyvää! En ottanut tällä kertaa edes annoskuvaa, kun oli niin nälkä. Pihvejä tuli niin paljon, että niistä jäi vielä seuraavallekin päivälle. Sanoisin että annoksesta riittää ainakin kuudelle. Eikä varmasti olisi hassumpaa paistaa tätä kokonaisena kakkuna keramiikka-astiassa, kuten teen usein lihamurekkeen. Siitä saisi jokainen leikata itselleen sopivan palan.


6 kommenttia:

  1. Täytyy kokeilla, palsternakka etenkin on suosikkini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palsternakka saa varsinkin uunissa ihanan maun.

      Poista
  2. Kaalin tilalle passaisi varmaan hyvin kesäkurpitsa. Kasvispihvien paistaminen pannulla vaatii taitoa, jota ei minulla ainakaan aina ole ollut. Sen vuoksi uunissa paistaminen onkin hyvä konsti. Kasvispihvi on hyvää myös kotihampurilaisen välissä, ei tarvitse aina olla lihapihviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkurpitsa sopii mihin vaan! Olen käyttänyt sitä niin ohukaisiin kuin kakkuihinkin.

      Poista
  3. Tätä on pakko kokeilla, kun kuola valuu jo lukiessa. Kiitos taas! - Ulla

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...