sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Lämmin karpalo-ruusukaalisalaatti


Törmäsin tällaiseen herkulliseen salaattiin viime vuoden puolella. Jo ajatus ruusukaalista, pekonista ja leipäkrutongeista oli viedä kielen mennessään ja kuva vielä enemmän. Ohje löytyi ihanasta Suvi sur le vif -blogista. Omasta kuvastani ei tullut lähellekään yhtä houkuttelevaa, varsinkaan väreiltään. En löytänyt vakiokaupastani mistään kuivattuja marjoja, vaikka tiedän siellä niitä olevan. Ja kuten tiedätte, isosta marketista ei löydä millään myyjää, jolta voisi kysyä. 

Kuivatut karpalot olisivat piste iin päälle ainakin silmälle, tietysti granaattiomenan siemenet kävisivät myös. Maun puolesta kuivatut aprikoosikuutiotkin kyllä sopivat. Ja se itse salaatti, se oli tosi hyvää. Suosittelen vaikka ilta-ateriaksi.

Hiukan muuntelemani ohje on tässä toteutettu neljälle. Me söimme sitä alkupalana, ja annos tuntui isolta.

Lämmin karpalo-ruusukaalisalaatti 
2 rasiaa ruusukaalia tai iso pussillinen pakastettua ruusukaalia
paketti pekonia
3-4 valkosipulinkynttä
4 rkl oliiviöljyä
4 viipaletta kuivahkoa leipää viipaleina (tai suuri sämpylä)
1½ dl kuivattuja karpaloita (niiden puuttuessa aprikooseja)
suolaa ja mustapippuria 
Vinaigretti
1½ rkl Dijon-sinappia
3 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria, lisäsin vähän karpalomehuakin
Puolita ruusukaalit pituussuunnassa. Keitä suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia. Pakastetut puolitetaan vasta keittämisen jälkeen.  Paista pekonit rapeiksi uunissa, nosta hetkeksi valumaan talouspaperin päälle.  Paahda veitsellä litistettyjä valkosipuleita öljyssä.  Lisää leipäkuutiot pannulle ja paista kullanruskeiksi. Lisää vielä karpalotkin hetkeksi pannulle. 
Kokoa salaatti: Puolita ruusukaalit isoon astiaan, saksi pekonit paloiksi päälle. Kaada pannulta leipäkrutongit ja karpalot sekaan, poista valkosipulit.  Mausta. Valmista kastike ja kaada siitä puolet salaatin päälle, sekoita. Valuta lautasannosten päälle vielä vähän kastiketta.



8 kommenttia:

  1. Salaatit ovat lempiruokaani. Ja nyt onkin aloitettava salaattien syönti ja keittojen.
    Hyvältä näyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keittojen syöminen olisi nyt viisasta, ne täyttävät ja lämmittävät eivätkä kuitenkaan sisällä liikaa energiaa:)

      Poista
  2. Näin valmistettuna ruusukaalikin kuullostaa maistuvalta. Olen vain kerran maistanut keitettyä ruusukaalia ja sen jälkeen olenkin sanonut "ei kiitos". Vedessä ylikypsäksi keitetty ruusukaali sellaisenaan ei ollut herkkujen parhaimmistoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä ihan totta ruusukaali muuttuu paremmaksi!

      Poista
  3. Näyttääpä herkulliselta!

    Ruusukaalia en ole käyttänyt pitkään aikaan, vaikka muistaakseni pidän niistä paljon.. Täytyypä kokeilla reseptiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä, viljelläänkö Suomessa kovin paljon ruusukaalia. Kaupoissa näkee ainakin vain ulkomaista, eikä senkään sesonki taida ollan nyt. Siksi pakaste oli ihan käyttökelpoista, eikä tullut liian pehmeää, kun keitti vain hetken.

      Poista
  4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meri tai Eikka? Poistin vahingossa tästä kommentin. En tajua miten se kävi, luulin olevani menossa muuttamaan seuraavan postauksen tekstejä. Joskus nopeus on pahaksi;)

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...