tiistai 9. lokakuuta 2012

Omena-puolukkahoukutus

Omenoita, puolukoita ja päälle murutaikinaa: voiko tätä kukaan vastustaa! Jäätelöpallo tai kermavaahto kruunaisi iltapäivänautinnon, mutta omasta jääkaapistani löytyi vain purkinpohja turkkilaista jogurttia. Sitä siis lusikallinen raikastamaan kuvaa ja miksei suutakin. Houkutteleva joulunpunainen väri sopii hyvin lämmittämään lokakuista sadepäivää.

Arvaatte varmaan, että tämäkin ohje on Pipsa Hurmerinnan kirjasta, vaikka kaikkihan näitä osaavat tehdä ilman ohjettakin. En kuitenkaan olisi tullut ripotelleeksi itse pakastepuolukoita omenakuutiotten päälle, ja tämä sekoitus osoittautuikin sitten oikein makoisaksi.


Kun aloin miettiä, mitä kaikkea yhdeltä ystävältä saamistani omenoista voisi tehdä, osasin aavistaa, mitä leipomukselle tulee tapahtumaan. Söisimme miehen kanssa tämän omenaherkun aika lailla saman illan aikana. Päätin siis suosiolla puolittaa murutaikinan määrän, vaikka täytteitä tuli täysi määrä. Ja kun oikein muistelen, ripsuttelinin omenoitten päälle vielä calvados-pullostakin pari fingerporillista hyvää ainetta makua antamaan.


PIPSAN OMENACRUMBLE 
3½ dl vehnäjauhoja
2½ dl fariinisokeria
½ tl suolaa
200 g voita  (käytin itse 2 dl jauhoja, 1 dl fariinia, ½ tl suolaa, 100g voita)
4 omenaa
1 dl puolukoita (mausteeksi calcadosta, kanelia tai kardemummaa)
Sekoita kuivat aineet kulhossa, Nypi voi joukkoon, kunnes taikina on hiekkamaista, mutta joukossa on vielä pieniä voipaloja. Siirrä kulho jääkaappiin odottamaan.
Pese ja pilko omenat uunivuoan pohjalle. Neljä isohkoa kotimaista riitti kuvan vuokaan. Ripottele puolukat päälle.
Ota taikina jääkaapista ja ripottele se hedelmien ja marjojen päälle. Painele taikinaa vähän omenien väleihinkin.
Paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa reilut puoli tuntia, kunnes pinta on kauniin ruskea.


Syö vaniljakastikkeen, ranskankerman tai jäätelön kanssa ja nauti lokakuusta!


11 kommenttia:

  1. Varmasti hyvää, jaksaisinpa kokeilla! Olen saanut yliannostuksen leivonnasta ja kokkaamisesta vuosien varrella ja nykyään olen armottoman laiska siihen hommaan....=)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luultavasti varrellesi tekee hyvää tämä laiskuus;) Samaa ei voi sanoa täällä, kun olen joka toinen viikko vapaalla. Silloin jaksaa tehdä ja valitettavasti myös syödä.

      Poista
  2. OIh, näyttää todelliselta herkulta. Nyt puuttuu vain puolukat ja kunnon jäätelö. Tosin pelkkä omenakin käy kun ei voi muuta :). Odottelen viileämpiä kelejä, helteellä uuninluukku pysyy kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei omena-puolukkajälkkäri varmaankaan kovin lämpimällä kelillä maistu. Sehän on niin perinteinen viileitten syysiltojen herkku. Mutta tulee kai ne päivät sinnekin;)

      Poista
  3. Minä käytän nykyään vallan turkkilaista (laktoositonta) jogurttia jäätelön tai kermavaahdon sijaan.

    Ohje: otetaan turkkilaista jogurttia, lisätään vähän sokeria + vaniljasokeria. Sekoitetaan hyvin, voi jopa vähän vispata. Ja sitten: valmis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikku, mää olen pöpi! Ei ole tullut mieleenkään lisätä turkkilaiseen jogurttiin sokeria. Olen mieltänyt sen niin vahvasti vain ruoanlaittoon. leivontaan tai tulisen keiton päälle lusikoitavaksi. Edes tuohon piirakan päälle ei tullut mieleenkään maustaa sitä, joten kiitos vinkistä!

      Poista
    2. En ole minäkään tätä kauaa tiennyt ja kiitos kuuluu Jamie Oliverille. Jälleen kerran.

      Poista
  4. Kylläpä alkoi tekemään mieli tuota! Jospa viikonlopulla saisi itsekin vastaavanlaista laitetuksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon nopeammaksi ei ainakaan jälkiruoka tule. Sen kun vaan sekoittaa päällisen, pilkkoo omenat ja heittää uuniin siksi ajaksi, kun syödään pääruokaa.

      Poista
  5. Sain viime viikonloppuna sankollisen puolukoita, ja juuri mietin mitä niistä voisi alkaa leipomaan ja laittamaan. Meillä on tehty paljon amerikkalaista omenacrumlea - vitsi, että on hyvä idea laittaa puolukoita mukaan! Paistos näyttää todella herkulliselta, ja sopii täydellisesti syyssesonkiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan ihmeesti puolukat raikastavat sekä ulkonäköä että makua. Punainen on pirtsakka syysväri.

      Ja onnittelut uudesta palstasta! Kävin ostamassa Evitan ja siellä oli mukava uusi sivu:)

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...