perjantai 17. helmikuuta 2012

Tuoksuvaa tähtianista, fenkolia ja kanaa


Nellen aarreaitasta eli Siskot kokkaa -blogista löysin joku aika siten taas jännittävää vierasruokaa lauantaina kokattavaksi. Nelle pohdiskeli silloin jutussaan broilerinkäytön eettisyyttä, mutta minua asia ei ole toistaiseksi kauheasti vaivannut, kun en paljon aiheesta tiedä. Joten tätä tavallista bulkkikanaa ostin, parempaa kun ei täällä ole saatavilla. Sitä vapaana juoksevaa luomu-helmikanaa odotellessa siis. Meidän mies muuten on alkanut ostaa vapaan ja onnellisen kanan munia sen jälkeen, kun meille tuli koira. Lihansyöntiä ei kyllä ole lopettanut, se menisi jo överiksi.


Jo Vaahterasiirappista tähtianiskanaa lukiessa alkoi valua kuola suupielestä. Tiesin kaapissa olevan tähtianiksia ja fenkolinsiemeniä: jälkimmäisiä käytän kalakeittoon ja ensimmäisiä toistaiseksi vain jouluna kinkunkoristeena, mutta se tuoksu on ihana. Tästä tulisi ihana vierasruoka lauantai-illaksi. Ja niin tulikin!

Näitä tarvitaan neljälle:
4 kanan siipiluulla varustettua rintapalaa tai koipireisipalaa
0,75 dl vaahterasiirappia
3 rkl Jerezin sherryviinietikkaa, käytin balsamicoa
1,5-2 rkl tähtianiksia
pari tl fenkolinsiemeniä murskattuna
1dl oliiviöljyä, ensi kerralla ½ dl saa riittää, jos on kanannahka mukana
muutama luumu, voisi kokeilla myös tummia rypäleitä
1 rkl Aji Cristal silppua (säilykettä), käytin muuta punaista chilitahnaa
2 valkosipulin kynttä
2-3 oksaa rosmariinia
0,5dl valkoviiniä

chilijauhetta
mustapippuria
suolaa

Laita kanat isoon minigrip-pussiin ja kaada sekaan siirappi, öljy, etikka, fenkolinsiemenet, valkoviini, tähtianikset, murskatut valkosipulin kynnet, chilisilppu ja rosmariini. Sekoittele niin että palat peittyvät joka puolelta marinadiin ja jätä jääkaappiin marinoitumaan mielellään useammaksi tunniksi.

Laita sitten kaikki pussissa olevat aineet suureen, laakeaan pataan: yritä sijoitella kanat niin, että kaikista jää näkyviin nahkaa. Lisää lohkotut luumut, ripottele päälle chilijauhetta, mustaa pippuria ja suolaa. Tarkista että vuoan pohja peittyy nesteestä ja lisää tarvittaessa vielä tilkka valkoviiiniä.

Laita sitten kansi pataan ja kanat uuniin 180 asteeseen n. 35-45 min tai kunnes kana on täysin kypsää. Ota sitten padasta kansi pois, laita uuni 220 asteeseen ja anna kanojen paistua vielä sen verran, että kanan nahka saa kauniin, herkullisen värin. Tämä vie ehkä noin 15-20 min. 
Unohdin laittaa kannen päälle, joten omat kanapalani paistuivat suoraan herkullisen värisiksi sen 45 minuuttia.


Me syötiin ruoka kukkakaaliriisin kanssa, mutta kokojyvänuudelit olisivat varmasti myös hyviä. Minusta vaan kukkisriisiä ei voita mikään! Jos et vielä ole tutustunut, kannattaa googlata ohjeita, sen voi nimittäin valmistaa kolmella eri tavalla. Itse kiehautan kukkakaalinuput puolikypsiksi ja pyöräytän monitoimikoneella "riisiksi". Maustan suolalla, pippurilla ja sitruunanmakuisella kylmäpuristetulla rypsiöljyllä.

Ensi kerralla valmistan tämän padan kokeeksi nahattomista broilerinfileistä ja vaihdan luumut rypäleisiin. Suolaan myös vähän reilummin. Televisiossa ihmettelen aina, kuinka paljon suolaa Nigella heittelee minuun verrattuna. Ehkä se on hänen superhoikan vyötärönsä salaisuus...




12 kommenttia:

  1. Herkullista. Pitää kokeilla pataruokana tätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on monenlaisia makuja, ja varsinkin aniksen tuoksu on ihana!

      Poista
  2. Herkullisen näköistä ruokaa. Nam. Meillä on jääkaapissa lähi- ja luomukaupasta ostettua limousin-nautaa miehelle ja minulle moussakatarvikkeet. Kuopus lähtee abiristeilylle, saapa nähdä, mitä syö tai juo, ja eikö sitä sanoa, että vasikka elää juomallakin.

    Pari viikkoa sitten ystävien luona söimme "kukkakaalimuusia". Kukkakaali keitetään, muussataan esim. haarukalla ja sekoitetaan joukkoon vähän juustoraastetta sitomaan "muusi". Mausteet mielen mukaan. Oli hyvää.

    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletko ruvennut nyt kasvissyöjäksi, vai oletko aina ollutkin? Moussaka on ihanaa, ja niin varmaan miehen pihvikin.

      Poista
    2. En ole kasvissyöjä, mutta syön erittäin vähän lihaa ja silloinkin valkoista lihaa. Punaista lihaa syön tosi vähän enkä syö koskaan possua, koska se ei passaa alkavalle nivelrikolleni. Meillä on syöty vuosikausia kasvispainotteisesti, koska keskimmäinen lopetti lihan syömisen joskus yläasteen ja lukion vaihteessa ja nuorimmainenkaan ei ole syönyt punaista lihaa moneen vuoteen. Miesväki ja miniä sen sijaan nauttivat lihaisista aterioista ja usein teenkin kahdet eri ruoat.

      Poista
    3. En tuota tiennytkään, että possu voi olla nivelrikolle pahasta. Mulla on käsissä nivelrikosta johtuvia vaivoja ja olen siksi välttänyt pitkään punaista lihaa. Tosin sattumalta tämän kaikki tämän viikon ateriat on tehty lampaasta ja porosta, mutta se on kyllä poikkeus. Ehkäpä kroppa kertoo, mikä sopii, ja siksi runsas kasvisten syönti on mullekin aina sopinut.

      Poista
  3. Ooh.. Ihanan näköistä!

    Kukkakaaliriisi on ihan uusi tuttavuus myös. Täytyypäs joskus kokeilla, sillä tykkään kaikista kaaliruuista tavattoman paljon...
    Mukavaa viikonvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkakaali on aina hyvää, vaikka talvella kyllä hintavaa perunaan verrattuna. Silloin kun pataruoalle tai kastikkeelle tarvitaan jotakin perunan tilalle nestettä sitomaan, kukkakaaliriisi on maistuva vaihtoehto hiilareita välttävälle.

      Poista
  4. Meilläkin oli tänään kanapataa, Tikka Masala kastikkeella maustettua. Lisänä oli ohraa.
    Tuo kukkakaaliriisi vaikuttaa hyvältä idealta. Täytyykin kokeilla.

    VastaaPoista
  5. Tein itsekin pari viikkoa sitten tuon tapaista broiskuruokaa; tai no, mukana oli sitruunaa, rosmariinia, oliiveja, chorizomakkaraa, pari perunaa. Olin marinoinut broiskun aamulla, oli aika kätevä perjantai-illan ruoka, vain sitruunat ja perunat piti pestä ja pilkkoa illalla, muuten saattoi vain latoa vuokaan ja laittaa uuniin. Kuvat ovat jo bloggerin uumenissa, pitäisi kirjoittaa resepti ja julkaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruokasi kuulostaa aikamoiselta herkulta, odotan jo reseptiä!

      Juttu Kodin kuvalehdessä oli muuten kiva, onnea!

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...