tiistai 19. heinäkuuta 2011

Kesäkurpitsalätyt ja kalaisa pottusalaatti


Sarjassamme kevyttä kesäruokaa valmistin viime sunnuntaina kesäkurpitsalettusia ja perunasalaattia, tai kotoisammin lättyjä ja pottusalaattia. Näitä lättysiä kannattaa tehdä juuri nyt, kun kotimaista kesäkurpitsaa saa pienenä ja mahdottoman maukkaana. Raaste on niin mehevää, että taikina ei kaipaa lainkaan muuta nestettä. Ohje on Helena-Saine-Laitisen joskus Gloriassa antama.
KESÄKURPITSAOHUKAISET  2-3:lle

5 dl raastettua kesäkurpitsaa
2 munaa
3 rkl voisulaa
1½ dl vehnäjauhoja
3/4 dl raastettua parmesaania
½ tl muskottipähkinää
½ tl mustapippurirouhetta
½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja silputtuna
suolaa

Koristeeksi: Vuohenjuustoa, aurinkokuivattuja tomaatteja, basilikaa

Sekoita kulhossa raasteen joukkoon kaikki muut ainekset paksuhkoksi taikinaksi. Paista taikinasta ohukaisia pannulla, joko voissa tai ilman. Pienet kiekot ovat käteviä sellaisenaan, isommat voi taittaa kaksinkerroin tarjolle tuotaessa. Siis jos onnistuu, minun lättyni kyllä katkesivat kahtia.
Koristele maukkailla lisäkkeillä, jos muistat. Minulta jäi juusto jääkaappiin.
Mutta hyviä olivat ilmankin!


Kalaisa ja yllättävän maukas perunasalaatti taas on työkaveriltani peräisin ja sen salaisuus on mätitahna, silli ja kylmäsavulohi. Meillä se tunnetaan nimellä mahtava pottusalaatti. Tämän tarkempaa ohjetta en ole saanutkaan, mutta kyllähän jokainen osaa soveltaa mieltymystensä mukaan.
MAHTAVA POTTUSALAATTI 4-5:lle

1 kg keitettyjä perunoita
silliä 
kylmäsavulohta

Kastike:
2 dl kermaviiliä tai ruokajogurttia
mätitahnaa
tilliä

Keitä perunat hyvissä ajoin, että ne ehtivät jäähtyä. Paloittele perunat sitten sopivankokoisiksi kuutioiksi tai viipaleiksi. Lisää haluamaasi silliä pieniksi paloiksi leikattuna. Määrän ei tarvitse olla suuri. Kylmäsavulohi leikataan myös pieniksi paloiksi ja määrä on alle parisataa grammaa. Tällä kertaa käytin itse torilta ostettuja savumuikkuja. 

Purista kastikkeeseen reilu tujaus mätitahnaa, puolet pienestä tuubista. Sekoita hyvin haarukalla ja maista. Muitakin mausteita voi käyttää, mutta minä olen tyytynyt mätitahnaan, se maustaa salaattia riittävästi. Saksi tilliä ihan pieneksi silpuksi kastikkeen joukkoon ja levitä se sitten perunoille.

Siirrä perunasalaatti kastikkeineen maustumaan jääkaappiin.
Löysin kaapista tuollaisen Domino-lautasen. Hankin sen varmaan joskus 90-luvulla pullavadiksi, kun ihastuin väriin ja kuviointiin. Unohdin sen sitten tälle vuosituhannelle tultaessa kaappiin. Paljon olen vienyt vanhaa pois, mutta tästä ei ole voinut luopua.




6 kommenttia:

  1. Ai että nämä ruokapostaukset ovat vaarallisia...kello on iltayhdeksän ja melkein lähden pottusalaatin tekoon. Yritän kuitenkin sinnitellä huomiseen.

    VastaaPoista
  2. Perunasalaatti kuulosti sellaiselta, että sitä teen jossain vaiheessa.
    Eikä kurpitsalätytkään kokeilematta jää.
    Sopivia kesäherkkuja.

    VastaaPoista
  3. Houkutteleva meny tulevalle hellepäivälle! Kopioin.

    VastaaPoista
  4. Aikku, iltasyöminen tahtoo kesällä luiskahtaa ihan tavaksi. Kun valvoo myöhään, tulee nälkä.

    Arleena, kesäruokia nämä on. Perunasalaatti on ollut hyvä juhlissakin.

    Rita, hellepäiviä on tässä tulossa lisääkin, joten uusia ohjeita tarvitaan:)

    VastaaPoista
  5. kesäkurpitsaohjeita ei ole ikinä liikaa..niiden wokkaukseen ja grillaukseen lievästi jo kyllästyneelle tämä on oiva ohje..Kiitos :)

    VastaaPoista
  6. Kati, kesäkurpitsa on minusta hyvää ja meidän perheen miesten mielestä ei. Silti sitä on syöty paljon, ja ihan kelvollisessa muodossa. Tämä on yksi suosikeista:)

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...