sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Ruokaa!

 

Ensin meni työviikko tosi vähillä ulkoiluilla ja nyt on mennyt viikonloppukin vielä samoissa merkeissä. Vain pieniä kierroksia on saatu aikaiseksi kylmyyden takia. Etenkin kaksivuotias Luna on ollut viluinen ja kieltäytynyt kävelemästä, eikä siinä ole auttanut lämmin palttoo eikä tassunsuojatkaan. Itse asiassa tassunsuojien kanssa ei otettu askeltakaan ja ilman niitä kuitenkin vähän.



Mitäpä sitä sitten muuta kuin syömään. Vieraita ei ollut tiedossa, joten päivä  sai mennä omaan tahtiinsa hitaasti ja laiskasti. Sitä varten oli tiedossa superhelppoa seitkytluvun ruokaa, ajoilta jolloin kokkauksen oli tarkoitus olla nopeaa ja yksinkertaista.

Vaikka ei se pakastetipun vuorokauden kestävä sulattaminen, maustaminen ja pitkä paistaminen ainakaan mitään pikaruokaa silloinkaan ollut, eikä siihen aikaan voinut kuvitella nykyisiä ohutleikkeitä ja omia marinadeja.


Valmiiksi maustettu tyhjiöpakattu raaka broileri oli ostettu kaupasta, ihan kokeilumielessä. Sen hautuessa paistopussissa, kuten seitkyt- ja kaheksankytluvulla oli tapana, ja koirien kuolatessa jaloissa herkullisten tuoksujen pauloissa, ehdin tehdä tipun seuraksi ajan henkeen täysjyväriisiä ja pakastevihanneksia. Ei kastikkeita, pääasiassa siksi, etten muistanut, mutta eipä niitä tullut silloin ennenkään tehtyä, etenkään silloin.

Makeanhimoon pyöräytin tutun leivonnaisen, jossa ei ole paljon mitään.

 

PUOLUKKAPIIRAKKA, jossa ei ole juurikaan rasvaa ja sokeria, ei ensihätään kuulosta mitenkään houkuttelevalta, mutta tämä on oikeasti vielä hyvääkin! Tiedän sen, koska olen syönyt kohta kaiken. Eiku, meillä on ollut tätä monta kertaa ennenkin.


  

POHJATAIKINAAN sekoitetaan
2 dl mikrossa lämmitettyä maitoa
½ pussia kuivahiivaa
½ tl suolaa
3 kukkuraa tl sokeria
4 dl vehnäjauhoja, josta vaikka 3 dl täysjyvää
½ dl pullomargariinia

Siis kuivat aineet sekoitetaan ensin keskenään, lisätään joukkoon maito ja rasva ja vaivataan taikinaksi. Annetaan nousta vähän. Taputellaan tai kaulitaan taikina sitten leivinpaperille pellille tai isoon vuokaan. Taikina on aika iso ja niin saa olla vuokakin.

  

PÄÄLLE voi sekoittaa kulhossa 5 dl puolukoita, ½ dl sokeria ja 1 rkl perunajauhoja. Tai tehdä kuten minä, eli laittaa pienen pussillisen pakastepuolukoita, raastaa joukkoon ison porkkanan ja omenan ja lisää sokerin ja perunajauhon. Tulee erilaista, mutta passaa hyvin.

  

Koko systeemin päälle tehdään vielä MURUSEOS:
3 rkl pullomargariinia
½ dl fariinisokeria
1½ dl kaurahiutaleita tai -leseitä.

Taikinan reunat on kiva käännellä osittain sisäänpäin täytteen päälle, nätisti jos osaa. Reunaa voi vähän voidellakin, minä voitelin rypsiöljyyn kostutetulla etusormella...

200-asteisessa uunissa piirakka paistuu päiväkahville 25 minuutissa.

  

Ja maistuu NÄIN hyvältä! Söin toisenkin, ja kolmannen, ja myöhemmin neljännen palan. Tässähän ei ole juuri kaloreitakaan ja oikeastaanhan se on pelkkää vihannesta ja täysjyvää. Siis tervellistä.



14 kommenttia:

  1. Ihana asenne! Puolukkapiirakka on oikeasti hyvää, tämäkin varmaan. Joten eikun leipomaan. Puolukoita on pakasteessa ja muutkin ainekset löytyvät. Mutta ei tänä iltana enää. hyvä kun postasit näin myöhään tämän jutun!

    VastaaPoista
  2. Herkulliselta kuulostaa broileria uunissa paistopussissa. Mitä sen on väliä, jos samoin tehtiin 1970-luvulla, hyvät ruuat säilyvät vuosikymmenistä toiseen.
    Raaka-aineethan pysyvät suht koht samoina.

    VastaaPoista
  3. Herkulliset kuvat. Tämä puolukkapiirakka täytyy kokeilla, puolukoita on pakastimessa ihan liikaakin!! Minä aina yritän kaikista leivonnaisista vähentää sokeria ja rasvaa, tästä ei enää taitais tarvita ;). Aika monesta ohjeesta voi surutta vähennellä eikä maku yhtään huonone. Porkkanakin seassa kuulostaa hyvältä. Syön luvattoman paljon porkkanoita, iho alkaa jo olla ihan keltainen.

    VastaaPoista
  4. Puolukkapiirakka on hyvää! Harmi,kun täälläpäin ei ole puolukoita...

    VastaaPoista
  5. Tunnen ihan suussani puolukkapiirakan maun. Nam.

    Hyvää alkavaa viikkoa, hiihtolomaa odotellessa.

    Meri

    VastaaPoista
  6. Jotenkin ymmärrän koiria, ettei haluta kylmässä lumessa tassutella.

    Mitenköhän tuo onnistuisi Ikean puolukkahillosta... (muita puolukoita en ole täältä löytänyt)

    VastaaPoista
  7. Nam! Minä en ole koskaan puolukasta välittänyt, mutta tuo piirakkasi on kyllä hyvää. Ihanaa kun jotakin herkkua voi syödä huoletta vähän enemmänkin.

    VastaaPoista
  8. Nam! Olen miettinyt tuollaista broileria tekeväni jo pitkään, mutta sitten en keksi, miten sen maustais ja tuleeko siitä hyväkään. Paistopussihan pelastaa sen, kiitos vinkistä. Mutta kaupan grillattu broileri on niin hyvää, että osaako tehdä parempaa?

    eikka

    VastaaPoista
  9. Auts, vastasin äsken teille jokaiselle, mutta sitten kone ilmoittikin, että joku on vanhentunut ja kaikki hävisi! Kuka on vanhentunut, minäkö, enkö kelpaa enää vastaajaksi?

    Eli siis kiitos jokaiselle, ruoka on aina hyvää:)

    VastaaPoista
  10. Pakkasta pitelee ja meillä naatiskellaan takkatulen lämmöstä.
    Pikkarainen (Paavo) rakastaa ruokaa kuten lapukatkin ja allekirjoittanut, toteutamme varmaan saman pakastetipu paiston tässä kunhan lomat alkaa, se on sitä todellista kasariruokaa, ja tuo puolukkapiirakka maistuu varmaan tosi hyvälle :O)vaikka jäätelön kanssa. Mukavia pakkaspäiviä teillekin.

    VastaaPoista
  11. Jäätelö, miten en huomannutkaan sitä hankkia tuon puolukkapiirakan kanssa. No ensi kerralla. Olisipa puolukkahilloa, itse tehtyä...

    VastaaPoista
  12. puolukkapiirakka on ihan hitsin hyvää herkkua! Näyttää täydelliseltä, taivaallista varmasti makunsa puolesta :)

    VastaaPoista
  13. Insanity, tämä on vähärasvaiseen taikinaan tehty eli murotaikinaa odottava kyllä pettyy. Mutta täyte ei petä!

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...