keskiviikko 26. elokuuta 2009

Lisää papua

Rakastan yli kaiken kotimaisia tuoreita pensaspapuja. Niitä saattaa löytää täällä jostakin kaupasta kerran kesässä, jos on onnekas. Olen pyytänyt hankkimaan niitä ruokamarkettiini, mutta ei kuulemma saa. Eikä ole näkynyt torillakaan silloin harvoin, kun satun käymään siellä.

Ehkä emme ole mitään pavunsyöjäkansaa muutenkaan. Talvella täytyy tyytyä belgialaisiin Dujardin pitkiin pakastepapuihin, jotka keitän ja maustan valkosipulilla ja oliiviöljyllä. Erilaisia papusäilykkeitä käytän myös paljon, suosikkejani ovat suuret valkopavut.

Nyt olen keitellyt kerralla ison määrän valkoisia papuja ja pakastanut pienissä erissä lisättäväksi ruokiin. Olen tykännyt aina myös tavallisista purkkipavuista tomaattikastikkeessa.

En ole mikään haka liharuokien valmistamisessa, ja syyn täytyy olla se, etten tunne erityistä vetoa lihaan. Mutta tuollaisen yläkuvan kasvissörsselin voisin vetäistä yhdellä istumalla!

Pyörittelin mausteisen broilerin ja kukkakaaligratiinin lisäkkeeksi sunnuntaina kasviksia (kesäkurpitsaa, paprikaa, sipulia, valkosipulia) öljytilkassa pannulla ja lisäsin lopuksi pari minuuttia suolavedessä keitetyt pavut. Maustoin vain suolalla ja pippurilla ja se riitti. Maku oli taivaallinen!

Jälkiruoaksi miniä kokosi marenkipohjalle valmista vaniljakastiketta pussista ja tuoremarjakiisseliä. Makoinen herkku, vähärasvainen, raikas ja makea, kuten sunnuntaiaterian jälkeen saakin olla.

Marenkitortun kanssa maistui ihanalta kupillinen Nordqvistin Classic Festivita -kahvia, jota ostin Haaparannasta pari pakettia. Eräs ystäväni kehui ja tarjosi sitä kerran. Voimakasta ja tummapaahtoista, hyvän aterian päätteeksi maistuu kuin tumma suklaa. Ja sehän maistuu taas ihan aina.




14 kommenttia:

  1. Tuoreet pensaspavut ovat suurinta herkkua! Kohta niitä taas saa (mulla on se kasvattaja siellä)! Tänä vuonna oli kuulemma todella runsas sato, joten ihmettelen ettei niitä kaupoista tai torilta löydy.

    VastaaPoista
  2. Meidän Turun torilla pursuaa myös papuja, tervetuloa ostoksille.
    Muutoinkin Turun tori on oikea runsauden sarvi.

    Kasvikset ovat makoisia ja juuri kesällä parhaimmillaan.

    VastaaPoista
  3. Pavut maistuu suussa hyvältä, mutta turvottavat ja pierettävät niin maan perusteellisesti, että en niihin kovin usein sorru. Kestääkö sinun vatsasi vai annatko vaan paukkua?

    VastaaPoista
  4. Vihreät pavut on hyviä;tykkään paistaa tomaattien ja valkosipulin kanssa.Täällä niitä löytyy hyvin tuoreena.Valkoisia ja muita papuja tykkään käyttää salaateissa ja levitteissä ja leivonnnassakin niitä voi käyttää.Tosin pavut ainakin mulla aiheuttaa usein turvotusta:-(
    Ihanan näköinen tuo marenkinen unelma!

    VastaaPoista
  5. Lepis, ihmiset varmaan syövät ja pakastavat omansa talteen, mutta täältä on helpompi löytää jamssia ja kvinoaakin kuin papuja.

    Arleena, siellä etelässä kaikki on toisin, ei voi mitään. Tänne tuodaan vain kenialaisia papuja. Eikä meidän toria tosiaankaan voisi kutsua runsaudensarveksi!

    Vicki, en minä ole huomannut saaneeni erityisemmin ilmavaivoja pavuista. Ehkä joskus sienistä tai kaaliruoista, mutta käytän niitä kaikkia kyllä usein.

    Yelian, en tahdo muistaa tuota tomaattien ja papujen yhdistämistä. Olen nähnyt yhden ohjeenkin, missä oli tehty tomaattinen kastike keitetyille vihreille pavuille.

    VastaaPoista
  6. Mulle vihreät pavut ovat vähän arvoitus, kun en maista niissä mitään makua. Muut kyllä maistuu.

    harmitti kun tuo hyvä kahvi loppui, sitä pitäisi saada nyt joka päivä. Se muuten muistuttaa suklaata se pehmeä ja voimakas maku.

    VastaaPoista
  7. Eikka, pitäisi tehdä ehdotus omaan kauppaan, että tilaisivat, kun muitakin Nordqvistin kahveja siellä on. Tai sitten seuraava Ruotsin-kävijä saa ostaa laatikollisen sitä, jos kahvin rohmuaminen on vielä laillista:)

    VastaaPoista
  8. Ih, toi jälkkäri näytti kaikessa yksinkertaisuudessaan aivan mahtavalta. Ärsyttää, että pitää ravata tällasissa blogeissa kun kello on jo niin paljon ettei kauppaankaan ehdi!

    VastaaPoista
  9. Jonna, hauska tavata! Noita isoja pohjia saa K-kaupasta;)

    VastaaPoista
  10. Nams - marenkipohjista tehdyt "tortut" ja kakut ovat ihan parasta!!!

    VastaaPoista
  11. Vesi herahti kielelle kaikesta tuosta hyvästä. Pavut ovat pakesteesta tuttuja, muiden vihannesten seassa, tykkään.

    Monen maan ruokakulttuurissa papua käytetään kuin meillä perunaa. Se ei ole kai niin hiilihydraatti pitoista, ja soveltuu siksi erinomaisesti laihduttajalle?

    VastaaPoista
  12. Hanna, marenkikakuissa ei välttämättä ole rasvaa ollenkaan, joten synti tuntuu kohtuullisemmalta;)

    Rita, pavuissa on paljon proteiinia ja kuituja, joten niitten kanssa ei välttämättä tarvitsisi lihaa. Mutta lihan lisäkkeenähän niitä paljon käytetään muualla.

    VastaaPoista
  13. Papusato on tänä kesänä todellakin runsas! Ensimmäisen satsin kerään huomenna talteen. Kasvissyöjänä käytän kaikenlaisia papuja.

    Syötävän hyvännäköiset kuvat!

    VastaaPoista
  14. Kiitos Irma! Olisipa minullakin oma papupenkki, ja iso.
    -Enkä tänään ehdi enää edes torille.

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...