sunnuntai 11. tammikuuta 2009

Ruokaa, ruokaa!

Päivän pilvinen ja nolla-asteinen lenkkisää ei houkutellut pitkään nukkujia suurempaan intoiluun sauvakävelyllä, vaan haukottelin kymmenen metriä miehen jäljessä lahden yli läheiseen niemeen. Siellä vanhassa metsässä on yleensä hyvä kävellä, tuntee olevansa osa suurta ja ikuista luontoa.

Ennen lähtöä olin tuikannut kilon porsaanpaistin uuniin ja ottanut viimeiset suppilovahverot sulamaan. Keskitalven sunnuntairuokaa helpoimmillaan! Talvipaistin pakkauksessa luki, että vähän ennen lihan valmistumista kannattaa kaataa vuokaan purkillinen Demi Glace -kastikepohjaa ja päätin kokeilla tätä.

Siivilöimisen jälkeen lisäsin kastikkeeseen sienet kiehumaan hetkeksi ja maustoin kastikkeen parilla ruokalusikallisella tatti-herkkusieni-Crème Bonjouria. Hiukan tummaa suurustetta tarvittiin sakeuttamiseen ja sillä maukas suppilovahverokastike oli valmis.

Sillä aikaa mies raastoi juustohöylällä kaalia ja maustoi sen kurkkusalaatilla.

Kun kerran uuni oli lämmin ja ohrajauhopussi oli pian vanhenemassa, huiskaisin kasaan vielä perunarieskaset. Mielihyvä-hiutaleista sai äkkiä 3 dl perunamuusia, siihen 3 dl ohrajauhoja, 1 tl suolaa ja 1 kananmuna ja kaikki nopeasti sekaisin. Jauhotetuilla käsillä läiskin 12 lättystä leivinpaperille ja parantelin reunoja vielä painamalla muovisella mukilla. Vartti kuumassa uunissa 250 asteessa ja liinan alle odottamaan. Vähän erilaista leipää vaihteeksi, ja hyvää.

Bataatti-pinaattimuhennos oli joskus Gloriassa trendiherkkuna ja sellaista se juuri on: näyttävää ja modernia ja sairaan hyvää. Pinaattia ei vain löytynyt kaupoista eilen, joten korvasin sen persiljalla -pojan mielestä epäonnistuneesti, minusta onnistuneesti.

Tähän tarvitaan neljälle-kuudelle:
2 rkl oliiviöljyä (käytän yleensä rypsiä paremman rasvahappokoostumuksen takia)
2 isoa bataattia kuorittuna ja kuutioituna
1-1½ tl currya
1 punasipuli silputtuna ja lohkoina
11/4 dl vettä
500 g eli iso pussi tuoretta pinaattia
1-2 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria


Kuumenna öljy suurella teflonpannulla. Lisää bataattikuutiot ja kypsennä sekoitellen 10 minuuttia, kunnes bataatti alkaa ruskistua. Lisää joukkoon curry ja sipuli ja kääntele vielä hetki. Lisää sitten vesi ja keitä sekoitellen, kunnes vesi on haihtunut ja vihannekset ovat kypsiä, eli noin. 10 minuuttia.

Irrota pinaatinlehdistä tarvittaessa kova lehtiruoti. Hauduta pinaattia kahdessa erässä toisella pannulla noin kaksi minuuttia ja valuta mahdollisesti irronnut neste pois. Sekoita pinaatit bataattien joukkoon ja mausta muhennos balsamicolla, suolalla ja pippurilla.

Balsamico ja curry kruunaavat bataatin makeuden tässä mainiossa lisäkkeessä. Maku on tasapainoinen ja lämmittävä, samoin ulkonäkö.

Puolukkarahkan jälkeen maistelimme juurijauhetun kahvin kanssa miniän tekemiä mokkapaloja. Niissä oli vasta tehty, mehevänpaksu kuorrutus. Kaapista löytyi vielä muutama pala joulutryffeleitä seuraksi, joten olimme varsin kylläisiä aterian jälkeen.

Pikku kerjääjä ja sylivauva loikoili tyytyväisenä isäntänsä kanssa sohvalla.

Päiväunen paikka, siis sohvan alle!

11 kommenttia:

  1. Osaat pistää kuolan valumaan.. Bataatti-pinaattiherkkua kyllä kokeilen!
    Ja suklaa alkoi ihan maistua suussa. Pitääkö mun taas iltakävelyn lomassa suunnata läheiseen Makuuniin hakemaan irtokonvehteja..

    VastaaPoista
  2. Bataattia pinaatin tai persiljan kanssa kuulostaa herkulliselta! Enpä olis tullut ajatelleeksi tuollaista kombinaatiota ilman tätä postaustasi:-)

    Ja Silkkiturkki näyttää suloiselta kuten aina...

    VastaaPoista
  3. Sooloilija, suklaan näkeminenkin riittää himon aikaansaamiseen. Nuo appelsiinisuklaat olivat tosi hyviä.

    Yelian, bataatti on aika ruokaisaa ja noin maustettuna hyvää, ja minusta jotenkin talvista.

    VastaaPoista
  4. Tähän just tulin uudestaan, ja juu Makuunin kautta, mutta vain eurolla irtokarkkeja ostin!

    VastaaPoista
  5. Silkkiturkki suorastaan hymyilee tuossa kuvassa, hauska! Ihanat ruoat sulla. Mie tein helppoa eli broilerin rintaleikkeitä riisipedin päällä. Maistui hyvältä pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
  6. En ole pitkään aikaan tehnyt perunarieskasia. Niitä täytyykin taas tehdä. Ja nuo muut ruokasi tuossa. Nam, mitä herkkuja :)

    Voi tuota Silkkiturkkia miten tyytyväinen se on tuossa isäntänsä sylissä. Ei kai koira voi tuon onnellisempi olla.

    VastaaPoista
  7. Sooloilija, pysyit siis kohtuudessa :o)

    Vicki, koiralla jää joskus huuli sillä tavalla, että alahampaat näkyy ja se on huvittavan näköistä.

    VastaaPoista
  8. Susanne, jäi näköjään eilen jostakin syystä kommentointi kesken, huomaan nyt.

    Perunarieska on suurta herkkua, se valmiina ostettukin. Nämä olivat tosi nopeita ja helppoja, juuri sellaisia, jotka tekaisee, kun uuni muutenkin on lämmin.

    VastaaPoista
  9. Taas sellaiset ruuat että menin sanattomaksi. Ihanaa. Kivoja tunnelmia, ei ihme että niin koiru kuin isäntänsä ja emäntänsä viihtyvät.

    Mistä sait juurijauhettua kahvia?

    VastaaPoista
  10. Voe taevas, mitä herkkuja teillä on taas ollut! En varmaan ikinä jaksaisi nähdä noin suurta vaivaa vaikka olisi Ruotsin kuningaspari tulossa kylään.
    Luulin kuvasta ensin, että Silkkiturkki on sinun sylissä. Vasta kuvatekstin jälkeen huomasin, että ei sinulla taida ihan noin kova parrankasvu olla. Jotain kertoo samannäköisyydestä.

    VastaaPoista
  11. Noeijoo, me saatiin vanhemmalta nuoreltaparilta joululahjaksi Kruppsin kahvimylly ja pari pakettia tummaksi paahdettuja papuja. Tulee herkullinen tuoksu!

    Meri, meissä on kyllä paljon samaa juniorin kanssa, mutta parta mulla ei vielä kasva. Ruoanlaitto on mulle iloa ja luovaa toimintaa, vaikka on siitä kieltämättä vaivaakin. Aterian suunnittelu ja valmistelut tuottavat iloa. Eikä voi unohtaa miehen osuutta esivalmisteluissa, kattamisessa ja jälkisiivouksessa :)

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...