sunnuntai 18. tammikuuta 2009

Ruokaa nelikätisesti


Tänään taas kelpasi, kun en ollut köyhä enkä kipeä. Lenkillä yritin kyllä päivällä pari kertaa kääntyä takaisin, mutta mies komensi niin tomerasti tulemaan perässä, etten ole moiseen tottunutkaan ja seurasin pelkästä hämmästyksestä. Hyväähän se teki eikä siihen kuitenkaan mennyt kuin tunti.

Nuorisoa oli tulossa syömään tasan yksi kappale plus koira. Näille kelpaa aina hyvä ateria! Lounaalle varatut kalkkunapihvit marinoitiin jo aamupäivällä valmiiksi vanhalla Jyrki Sukulan hyväksihavaitulla ohjeella. Siltä mieheltä tulee yhtä hyviä ohjeita kuin Jamie Oliverilta! Käyttökelpoisia. Tämän homman teki meidän mies.

Tällaisen chilillä ja tomaatilla maustettuun broilerin tai kalkkunan kanssa sopisi parhaiten maustettu riisi tai hyvä risotto (kuten Nellellä tänään). Mies kuitenkin toivoi uunissa paistettuja perunoita ja vihanneksia, joten niitä nyt tällä kerralla.


Perunat lähtivät siis lohkottuina uuniin ensimmäisenä vihannesten kera, silattuna oliiviöljyllä, suolalla, pippurilla ja timjamilla. Lämpöä reilut parisataa astetta ja vaati noin 45 minuuttia. Pian sen jälkeen lähti uuniin toinenkin vuoka, kalkkunalle riitti reilu puoli tuntia uunissa. Nakkelin päälle vielä jääkaapista löytämäni filepekonit palasina.

Kalkkuna- tai broileripihvit siis marinoitiin näin:

2 valkosipulin kynttä murskattuna
70 g tomaattipyrettä
1 dl Sweet Chili -kastiketta
2 tl chilijauhetta (jauhoin kuivattua chiliä, vähän vähemmän)
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 rkl oliiviöljyä

Sekoita aineet valmiiksi ison muovipussin pohjalle, tästä riittää 4-6 pihville. Nostele sitten broilerin tai kalkkunanpalat tai -fileet pussiin, purista ilmat pois ja pistä pussin suu solmuun. Anna marinoitua jääkaapissa pari tuntia vähintään, käännellen ehkä pussia välillä.
Paista palat pannulla tai mieluummin uunissa liemineen, siis parisataa astetta ja reilu puoli tuntia.
Vannon että kaikki tykkää!

Alkupaloiksi nautimme pienen salaatin punajuurista, makeista appelsiineista, punasipulista ja sinihomejuustosta. Tähän sain vinkin Unelias kokki -blogista. Salaatti silattiin oliiviöljyllä, balsamicolla ja mustapippurilla.

Tietysti maku olisi ollut ihan toista luokkaa vastakeitetyistä punajuurista tehtynä, mutta etikkapunajuuretkin kävivät ihan hyvin. Maut sopivat kyllä yhteen. Paitsi Juniorin mielestä, jolla oli darra.

Eilisen kamalan päivän jälkeen ruoanlaitto oli ihanaa, nyt jo maistuikin. Jälkiruoaksi sekoitin vielä nopean ja vähärasvaisen sitruunajäätelön pyörimään jäätelökoneeseen. Kuvaa ei kyllä ehtinyt ottaa.

Kolmelle-neljälle tarvitaan:
2 keltuaista ja 1 dl sokeria vatkataan vähän keskenään
2 dl rasvatonta maitoa
2 dl jukurttia (laitoin puoleksi rahkaa ja partaäijää)
1 sitruunan mehu
(korkillinen konjakkia)

Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja pannaan kone töihin.

Nokkela huomaa, että tästä ateriasta puuttuu kaikki vihreä. Sen minäkin huomasin jälkeenpäin, mutta syödään vihreitä sitten huomenna. Näistä tuli kyllä hyvä mieli!

Ja keittiön jälkihoidon hoiteli taas se meidän mies.

13 kommenttia:

  1. Herkullisia juttuja, varsinkin tuo salaatti ja uuniperunat ja vihannekset! Ja liikunta lisää mielihyvää, eikö vaan:-)

    VastaaPoista
  2. Ihanan näköistä paitsi ylin kuva joka näyttää lähinnä tehosekoittimeen joutuneelta istukalta.

    Onneksi se eilinen meni ohi. Sen kärsimuksen jälkeen elämä maistuu taas paljon mukavammalta.

    VastaaPoista
  3. Yelian, tuosta yhdistelmästä unohtui vihreät osiot kokonaan, vaikka suosin mielelläni talvella parsakaalia ja papuja.

    Meri, senkin roisto, onko mun nyt vaihdettava kuvia, jos joku muukin näkee sen yhtä inhorealistisesti?
    -Vaihdan siis.

    VastaaPoista
  4. Mitä siitä, jos vihreä värinä puuttuu, onhan tuossa vihanneksia tarjolla yllin kyllin.

    VastaaPoista
  5. Krisu, mulla on hiljaisena ajatuksena, että nuorisolle iskostuisi mieleen lautasmalli ja kasvispainotteisuus, että eriväristen vihannesten syönti menisi veriin ;) Mutta ne rakastaa makkaraa ja lihaa, joita mulla ei ole juuri koskaan tarjolla.

    VastaaPoista
  6. Ihanaa tuo kasvispaistos, ihan maun ja tuoksun tunnen. Ja kyllä söisin kaikkea mitä tässä on tarjolla.
    Kiitos reseptistä. Pitäisi oikein kirjoittaa ylös johonkin.

    VastaaPoista
  7. Sooloilija, mulla on pino tulostettuja reseptejä keittiössä, kun kopion kaikki näkemäni mielenkiintoiset ruoat. Niitä selailemalla löytyy aina jotakin uutta kokeiltavaa.

    VastaaPoista
  8. Olin ihan varma, että padassa on myös pekonia, eikö ole? Mutta ai että maistuis just nyt tuollainen, vaikka olenkin eineeni nauttinut. Eilinen kuntosalikäynti sai ruokahalun taas maksimiin.

    VastaaPoista
  9. Noeijoo, panin minä sinne pekoniakin, mutta sitä ei vain ole alkuperäisessä ohjeessa. Sopii hyvin.
    Kävin itsekin tänään puolitoista tuntia kuntosalilla ja sen jälkeen maistui kyllä ruoka ja päikkärit. Se ei totisesti vähennä ruokahalua, vaan kroppa vaanii mustasukkaisesti jokaista menetettyä kaloria.

    VastaaPoista
  10. Ihanaa ruokaa ja nuo värit. Taas tekee mieli syödä, vaikka just lopetin edellisen mätön.

    VastaaPoista
  11. Vicki, ruoka maistuu terveelle ihmiselle, eikö niin!

    VastaaPoista
  12. Kylläpä sinulla on hyvä tsemppari että liikuntaa tulee vaikka kehtuuttas kuinka!
    Ateria näytti niin herkulliselle että ves kielelle sulj. Sainkin idean heitellä uuniin kasviksia ja mitähän pakkasesta löytyis?

    VastaaPoista
  13. Anna, tuollainen henkilökohtainen valmentaja pitäisi olla jokaisena päivänä vetämässä pakolla liikkeelle.
    Makoisia ruokahetkiä Annan tupaankin!

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...