sunnuntai 14. joulukuuta 2008

Pikkutorttuja leipomassa

Klikkaa kuvaa
Lauantai-ilta sujui leppoisasti leipoessa, erään yli-innokkaan apulaisen kanssa. Meille kummallekin nimittäin olisi rahkavoitaikina maistunut erittäin hyvin, mutta minä sentään sain paremmin pidettyä mielihaluni aisoissa.


Tällä taikinalla tehdyistä tortuista olen aina tykännyt eniten. Rahkan happamuus tarjoaa kivan kontrastin ylimakealle luumuhillolle. Taikinasta tulee kiinteitä torttuja, ei lehteviä.





250 g voita tai margariinia (käytin hiukan kevyempää Oivariinia)
4 dl eli 250 g vehnäkauhoja
1 tl leivinjauhetta
250 g = 1 prk maitorahkaa

Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja paloittele rasva joukkoon. Nypi ainekset käsin tai koneella keskenään murumaiseksi. Sekoita rahka joukkoon.
Taputtele sitten taikina litteäksi ja anna olla viileässä vähintään puoli tuntia ennen kaulimista. Taikina säilyy jääkaapissa päivän, pari.

Huiskaise sitten leivinpöydälle jauhoja, taputtele taikina levyksi ja kauli ohueksi. Taita taikina kolmeen osaan ja kauli uudelleen levyksi. Toista tämä kolmeen kertaan, siitä tulee hiukan lehtevyyttä torttuihin.


Käytin tällä kertaa kuvassa olevaa uutta luumusosetuubia, joka oli todella kätevä. Itse tehty luumusose on vain niin paljon parempaa! Silloin kannattaa aloittaa torttujen leipominen luumuista.

1-2 pussia kivettömiä luumuja
vettä, sokeria
kanelitanko, konjakkia tai rommia

Keitä luumut vähässä vedessä pehmeiksi. Mausteena voi olla kanelitanko ja sokeria maun mukaan, sekä tilkka konjakkia kaapin perukoilta. Poista kanelitanko ja soseuta luumut. (En muista soseuttaneeni, olen keittänyt vain pitempään.)

Valmiita torttuja paistetaan 5-10 minuuttia 225 asteessa koosta ja uunista riippuen. Teen aina pieniä torttuja, joita en halua voidella. Paistan ne lisäksi oman makuni mukaan reilusti väriä saaneiksi.

Ja hyvää on! Parhaita kylminä, syön näitä melkein suoraan pakastimestakin.


P.S. Korjasin jälkeenpäin uunin asteet, ei tietenkään 250°, vaan 225.

14 kommenttia:

  1. Teillähän on oikein torttutehdas siellä leiponut! Rahka-margariinitaikinasta tulee aina ihanan näköisiäkin torttuja, eivät aukeile..
    Kyllä nyt on ruvettava leipomaan.

    VastaaPoista
  2. Tuota taikinaa täytyykin kokeilla!

    Oma tekemääni luumusoseeseen en muuten lisää sokeria kun ovat niin makoisia luumut muutenkin. Kanelitanko jos puuttuu kaapista voi ripsaista joukkoon jauhettakin. Vähän pidempään jos ennättää hauduttaa ei tosiaan tarvitse kuin sekoittaa niin kuoretkin katoavat.

    VastaaPoista
  3. Sooloilija, lehtitaikinatortut taitavat aueta helpommin. Pyöräytin nämä päät yhteen ja painoin sormella, opin nuorena kerran Meriltä.

    Inkivääri, itsetehty luumusose on tosi hyvää ja sitä saa maustaa tarpeen mukaan. Sitä vaan tulee laitettua torttuun liikaa ja se leviää. Tuosta tuubista sai hyvin pienen nokareen.

    VastaaPoista
  4. Ah, olet ainakin kierroksen edellä joulun vastaanottamisesa. Eikä meillä ole edes torttuvahtia.

    VastaaPoista
  5. Naaamm!
    On varmaan parempia kuin kaupan vermeistä tehdyt. Hyvin nekin tosin kelpasi. Kahdet (kilon pakettia..) jo tehty.

    Luumu on kyllä joulun maku.
    eicka

    VastaaPoista
  6. Eevis, torttuvahti jaksoi sitten nukkua 12 tunnin yöunet kainalossa. Sinnittelin siinä minäkin kellon ympäri.

    Eicka, ne on erilaisia. Ja taikinan tekeminen on aina mukavaa, joskin tällä kertaa kokeilin tehdä sen kokonaan koneella ja onnistui.

    VastaaPoista
  7. Vau, onpa namin näköisiä torttuja leivottua ja taikinakin itsetehty! Mä en ole koskaan itse tehnyt taikinaa, luumusoseen kyllä joudun tekemään´kun täällä ei ole valmista.Kauheasti tekee mieli tehdä torttuja reseptilläsi:-)

    VastaaPoista
  8. aaah! kiitos ohjeesta. :)

    VastaaPoista
  9. Sinä osaat, hurraa! Kukkakuva linkittyy suoraan Picasaan! onnea!! :D

    VastaaPoista
  10. Tutulta näyttää ja kuulostaa. Rahka-voitaikinalla ja itse tehdyllä luumusoseella olen iät ajat tortut leiponut. Silloin kun pesuetta oli vielä kotona (kolme poikaa ja tyttö), niitä sai tehdä montakin kertaa ennen joulua... Nykyään yksineläjänä niitä ei välttämättä tarvitsisi leipoakaan, mutta tulee niitä silti joka vuosi rustattua.

    VastaaPoista
  11. Ihanasti kirjoitetut ohjeet. Tortut ovat niin ilmiselvän ihania että tekisi mieli työntää pää koneen sisään josko sitä kautta pääsisi maistamaan. Tänään ehdottomasti leipomispäivä meilläkin!

    Käsi pystyyn kenellä säilyy tilkka konjakkia kaapin perukoilla?
    Ei meilläkään.
    Meri

    VastaaPoista
  12. Tuo yli-innokas apulainen katsoo niin vetoavasti. Osaa ihan selvästi anoa silmillään :) Mutta ette Silkkiturkin kanssa kaikkea rahkavoitaikinaa maistelleet, koska noin paljon ihania torttuja kuvassa näkyy.

    VastaaPoista
  13. Yelian, torttuja viitsii tehdä vain jouluksi eikä lehtitaikina ole muutenkaan mitenkään kevyttä. Mutta sen yhden kerran!

    Krisu, oli hyvät ohjeet linkittämiseen ja niillä se onnistui, kiitos sinulle. Nyt on vielä lieviä vaikeuksia saada kuvat siirtymään Picasa-käsittelystä tuonne albumiin. Se väittää aina, ettei ole internet-yhteyttä.

    Arleena, torttukahvia ei voita juuri nyt mikään.

    Irmako, sinulla on joskus riittänyt joulutouhua enemmänkin, kun on ollut neljä nuorta syöjää :-)

    Meri, mulla säilyy! Pieni pullo leivontakonjakkia on aina kaapissa, sillä saa makua muuhunkin ruokaan. Ja nyt on jopa sherrypullokin säilynyt.

    Susanne, apulainen yritti kaikkensa saadakseen lisää -ja onnistui.

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...